Всеки човек е индивидуален, въпреки общите за всички нас биохимични процеси, протичащите в нашите тела, всеки си има особености, които правят хората неповторими индивиди.

Затова, диетата, по която е отслабнала приятелка, може и да не сработи, дори и строго да спазваме това, което тя е изяждала като количество и вид храни. 

За нюансите на биохимията на конкретния човек може да се научи по продуктите от неговото отделяне. Това лято учените от Лондон предлагат да се изследва урината на човек по метаболитите на изядената храна, по-точно веществата, от които се състои.

Получените резултати впечатляват и е възможно в близко бъдеще да станат основа за разработването на масови методи, позволяващи да се подбира най-ефективното и здравословно меню за всеки конкретен човек.

Какво е това диета по показателите на урината

Урината и нейните особености

Урината съдържа не само вода, но и много други съединения, например, сол, продукти от разпада на белтъците, вещества, съдържащи азот.

За денонощие от човешкия организъм се отделят приблизително 60 грама сол. От белтъка в урината на здравия човек може и да не може, тъй като не минава през стените на капилярите.

Ако все пак се установи там, албуминурия – трябва да се провери състоянието на бъбреците, тъй като белтъкът започва да попада в урината, ако се увредят.

Това може да е предизвикано от възпаление, или на фона на изменение на процинаемостта на стените на капилярите.

Захар в урината – глюкозоурия може да бъде вариант на нормата. Ако здрав човек яде твърде много сладко, неговата урина става сладникава.

Също захарта в урината може да е вариант на нормата. Ако здрав човек яде твърде много сладко, неговата урина става сладника.

Глюкозата се повишава след интензивни анаеробни тренировки – организмът от глюкоза преминава на млечна киселина като източник на енергия, като при тежки физически натоварвания водят до синтез на адреналин, който отключва процеса на отделяне на допълнителна глюкоза в кръвта от черния дроб.

Възниква хипергликемия, и захарта се появява в урината. Колкото повече човек пие, толкова по-малка е относителната плътност на урината, тоест по-ниска е концентрацията на разтворените в нея вещества – соли, пикочна киселина и други.

В норма относителното тегло на първичната урина на здрав човек е 1,010 г/мл, а това, което се отделя от организма, вторичната урина, е приблизително 1,012-1,025 г./мл, тъй като в бъбреците се концентрират, а част от водата се връща в организма.

За патологичното понижаване на относителното тегло на урината, което се нарича хипостеурия, се говори при намаляване на този показател до 1005-1010 г/л.

Това може да се наблюдава не само, когато човек пие много вода, но също и ако способността на неговите бъбреци да абсорбират водата от първичната урина е понижена, което води до такива нарушения с тях, до хронична бъбречна недостатъчност.

Ако плътността на вторичната урина е същата както и първичната, това се говори за изостеноурия, и това означава, че бъбреците не изпълняват своята функция да концентрират урината.

Урината на здрав човек обикновено е със слабокисело pH, но този показател може да се промени в зависимост от храната.

Изменения на състава на урината и болести

Анализът на урината е един от най-важните и разпространените. Много заболявания водят до характерни изменения на урината, по които можем да се досетим за процесите, протичащи вътре в организма.

Така, например, нормалната урина на здрав човек е прозрачна със сламено жълт цвят. Ако пък в нея има някакви примеси, свързани със заболяване, то помътнява, възможна е поява на следи от кръв.

Мътността често е свързана с присъствие на соли – урати, фосфати и оксалати. При желание може сами да си организираме сами тестване – ако мътната урина се нагрее и се добави оцетна, а след това и солна киселина, и стане прозрачна, това означава, че причината за помътняването са били соли.

В противен случай това са бактерии, които могат да се установят с помощта на микроскоп.

Гной в урината или пиурия е признак за възпаление в пикочните пътища. За определяне на мястото на възпаление жените дават „проба в 2 чаши“, начална порция на урината и основна, а мъжете в 3 чаши, добавя се още една порция урина след масаж на простатата.

Кръв в урината, хематурия – повод незабавно да се потърси лекарска помощ, тъй като този симптом е признак на сериозни увреждания на пикочните пътища, на пикочния мехур или на бъбреците, които могат да се развият при тумори, язви, някои паразитни инфекции.

Съществуват анализ на урината и за метаболити на някои хормони, често тяхното установяване а свързано с някакви заболявания.

По наличието и количеството на определени метаболити на естрогени може да се установи рак на млечната жлеза, на ендометриума, на маточната шийка, на шията и на главата, тумори на яйчниците, ендометриоза, прееклампсия, миома на матката, поликистоза на яйчниците и други.

По концентрацията на метаболитите на катехоламините могат да се предположат заболявания на надбъбречните жлези и редица други заболявания – хипертония, невроциркулаторна дистония, до хроничен алкохолизъм или дори на инфаркт на миокарда.

Както вече споменахме от Кралския колеж на Лондон през юни 2020 г. са публикували изследване, в което нагледно демонстрират, че това, което ядем се отразява на състава на урината.

В самия факт няма нищо изненадващо, но изследователите стигат по-далеч – те предлагат да се коригира хранителния режим по резултатите от изследване на урината.

В изследването участвали почти 1900 души. Учените се интересували от съдържанието в урината на 46 метаболити – вещества, които се образуват при храносмилане, и качеството на остатъците, които се отделят от организма.

Оказва се, че по наличието на някои метаболити в урината може да се направи извод какво е храненето на човека и как това влияе на неговото здраве.

Също така се установяват метаболити, по които може да се определи потреблението на цитруси – цитрати, фруктоза и витамин С.

Сред другите продукти, за които може да научим по резултатите от изследване на урината, това е червено месо, пилешко, признак на които са мастните киселини, креатинин и различни производни на хистидин.

По калий и магнезий, а също и по сулфоксид S-метилцистеин може да се съди за потреблението на фибри, и по-точно, за дела на зеленчуците в менюто.

Холестеролът в съчетание с мононенаситените мастни киселини е показател, че сме яли червено месо. Натривият формиат показва, че сме яли по-солено, ацетът – за алкохол и диметиламините – за яденето на риба.

Остава да съберем получените  данни и да предпишем на човек какво да яде.

Изследване на урината или хранителен дневник

Може би ще възникне въпроса – защо да правим изследване, ако можем просто да си водим дневник, както се препоръчва за всички, които желаят да отслабнат.

За съжаление, практиката показва, че е крайно ненадеждно да се самоотчитаме. Повечето неправилно преценяват не само количеството на изяденото, но дори и честотата на междинните хранения.

Това може да доведе до погрешни заключения, неправилни прогнози, увеличаване на рисковете за здравето и невъзможност за постигане на поставената цел.

Накрая, това, което е изключително важно, когато човек си води дневник какво е ял, отбелязва количеството на изяденото и неговия вид, а при изследване на урината получава данни за протичащите процеси в организма, които много повече се отразяват на здравословното състояние.

Може ли да се разчита само на резултатите от изследването на урината, за да се коригира хранителния режим за конкретния човек? И тук следва да се отчете важен момент.

Касае се за доста индивидуални характеристики. Учените провеждат лесен експеримент, в който участват 19 души. Доброволците следвали 4 различни диети – от идеална, на 100%, следвайки препоръките на СЗО, до вредна, препоръките на СЗО се спазвали само на 25%.

Така учените въвеждат диетичен метаботип – индивидуален профил метаболити за конкретен човек. Оказва се, че различните хора строго спазващи една и съща диета, ще имат различни диетични метаболити, и разработват препоръки, които да се следват индивидуално.

И това ще бъде доста по-точен и ефективен подход. Така в недалечно бъдеще ще е достатъчно да се направи изследване на урината след направление при лекар, който по съвкупност от данни ще разпише препоръките за хранене.