Една от най-популярните диети в света за сваляне на килограми – кетогенна диета. Спазването ѝ обаче е трудно, изисква издръжливост и сили.

В отговор на молбите на желаещите да отслабнат е създаден нов облекчен вариант, но помага ли мързеливата кетодиета за постигане на добри резултати?

Кетогенна диета – как и защо е създадена

Не са малко диетите, които са създадени от хора, които са без медицинско образование, но кетогенната диета, не е от тях.

През 1921 г. е разработена от сътрудник на клиниките Майо. Диетата е с благородна цел – намаляване на пристъпите на епилепсия при боледуващите деца.

След изобретяването на фенитонина – лекарство против епилептични припадъци, постепенно престават да я изписват.

Интересът към диетата се възвръща през 90-те години – лекарите започват да я използват като алтернатива на медикаментозното лечение в случай на устойчива на лекарства епилепсия при деца.

Основните особености на кетодиетата

Менюто на кетодиетата е разработено по такъв начин, че принуждава човешкия организъм да функционира по нови правила. Същевременно основни източници на енергия за него са въглехидратите, постъпващи заедно с храната и се преработват в глюкоза, в кетодиетата тази роля е отредена на мазнините.

При недостиг на въглехидрати черният дроб преобразува мазнините в мастни киселини и кетонови тела. Последните постъпват в мозъка и се използват като източник на енергия.

Процесът на повишаване на количеството кетонови тела в кръвта се нарича кетоза, която води до понижаване на честотата на епилептичните припадъци при децата.

Основната цел на кетодиетата е постигане на постоянната кетоза. За това се свеждат до минимум количеството въглехидрати в храненето, а човек набляга на мазнини и в по-малка степен на белтъчини.

Промяната на собственото метаболитно състояние е трудна. За да постигнем кетоза, е необходимо 65-85% от калорийния прием да е под формата на мазнини.

20% трябва да се падат на белтъчини и не повече от 10% да са въглехидрати. Контролирането на белтъчини, мазнини и въглехидрати в храненето е много уморително, затова се появява и мързелива кетодиета.

Ленива кетодиета – какво се промени

При класическия вариант на кетогенната диета трябва да се проследява не само дневното потребление на калории, но и колко от тях са белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Според много експерти в това се крие и тайната на отслабването. Внимателното отношение към това каква храна човек приема и определеното намаляване на количеството въглехидрати стимулира организма да преработва собствените и постъпващите в организма мазнини.

Това е възможно при условие, че бъдат избрани правилни хранителни продукти – ако белтъчини и мазнини, то са само полезни, а ако са въглехидрати, то без нищо вредно.

Вместо вафла, по-добре един портокал или боровинки, къпини или ягоди, каквото има на разположение.

При следване на мързелива кетодиета много неща се променят, необходимо е съсредоточаване върху един показател – прием на въглехидрати.

Калориите изобщо не е задължително да се смятат. Достатъчно е да се ограничим до 20-50 грама въглехидрати на ден и да се стараем да приемаме повече мазнини, отколкото белтъчини, да се придържаме като цяло към полезен хранителен режим.

Мързеливата кетодиета като мода се появи неотдавна, но съществува от доста отдавна. В много случаи това е хранителният режим, който следват хората, които са на класическа кетодиета.

Повечето от нас не смятат калориите и макроелементите в храната, те просто опитват да ядат ястия с ниско съдържание на въглехидрати и високо на мазнини. Някъде те са чували за кетодиета и са съставили на нейната основа своя собствена версия.

По-малко въглехидрати – риск за здравето

Мързеливата кетодиета или нейният класически вариант – това е намаляване на количеството въглехидрати, тоест на цяла група полезни храни – пълнозърнести, бобови, плодове и зеленчуци. Това винаги е свързано с риск за здравето.

Когато ядем средно по 20 грама въглехидрати дневно, било то чаша боровинки или зелена салата, то получаваме катастрофално малко фибри, важни за микробиома на червата, а също и минимум витамини, антиоксиданти и минерални вещества.

Този проблем частично се решава с витаминни комплекси и хранителни добавки, но приемането им е възможно само по лекарски препоръки и не са подходящи за всички.

Достатъчно количество въглехидрати е необходимо за нормалното функциониране на главния мозък, нервната система на организма.

Техният дефицит подрива работоспособността на човек, което може да направи невъзможно решението на ежедневните задачи.

Ако потреблението на белтъчини и въглехидрати не се контролира, организмът не може да навлезе в състояние на кетоза, а освен това се чувства гладен и лишен от сили, предупреждават диетолози.

Много е важно също и качеството на храната по време на диета. Яденето на преработени храни и на ястия с високо съдържание на вредни мазнини и минимално количество белтъчини отнема от здравето, а не допринася за неговото подобряване.

Може би не знаете, но много хора, които спазват кетодиета се сблъскват със състояние, наречено кетогрип.

Това е временно влошаване на здравословното състояние, което симптоматично напомня на известното заболяване – човек чувства умора и липса на сили, появява се световъртеж и гадене, нарушава се съня, възниква запек и в някои случаи – конвулсии.

Обикновено състоянието се подобрява, когато организмът се адаптира към новия хранителен режим, и при всеки продължителността на този период е строго индивидуална.

Средно кетогрипът преминава за няколко седмици.

Помага ли това за отслабване

Принципите на мързеливата кетодиета звучат привлекателно за онези, които не желаят да проследяват всяко изядено парче храна, което попада в устата.

Едва ли обаче новият хранителен режим ще доведе до метаболитно състояние, което се нарича кетоза.

При кетоза организмът изгаря мазнините, които ядем и това, което сме натрупали. Но достигането до кетоза не е толкова просто, колкото изглежда. И още повече, че това е трудно да се направи, като просто се ограничават количествата въглехидрати.

Ако менюто не е балансирано по 3 основни показателя – белтъчини, мазнини и въглехидрати, а храненето е хаотично, кетогенна диета не може да се спазва в пълна степен, предупреждава диетолог.

При прием на големи количества белтъчини повече, отколкото е необходимо това при кетодиета, организмът може да получи глюкоза в резултат на глюконеогенеза.

Така всички положени усилия ще бъдат напразни.

По време на диетата трябва да се пие повече вода. Тази проста стъпка ще облекчи адаптацията на организма към нея, а това ще спомогне за отстраняване на миризмата на ацетон в устата, това е признак, че организмът навлиза в състояние на кетоза.

Толкова ли е полезно или вредно

Класическата кетогенна диета може да се бъде полезна за някои хора с терапевтична цел, ако се препоръчва от лекар или диетолог. Но следването на мързеливата кетодиета не дава никакви предимства, тъй като от плана се изключват строгите препоръки, които имат научна основа.

Иначе казано, добавката на мазнина в кафето и допълнително парче бекон в чинията при едновременното изключване на плодовете и зеленчуците от менюто, няма да окаже никакво положително влияние върху човешкото здраве.

При всяка от версиите на кетодиетата има списък с противопоказания. Това е захарен диабет, заболявания на органите на стомашно-чревния тракт, на черния дроб и на бъбреците, бременност и кърмене, всякакви остри състояния.

Всички, които желаят да станат по-стройни с нейна помощ, следва да знаят, че безопасното пренастройване на метаболитните процеси е възможно само при абсолютно здрави хора.

Какви са рисковете за здравето от кетодиетата

Кетодиетата в класическото разбиране – това е изключване от храната на въглехидрати, със запазване на умерено количество белтъчини, и високо количество мазнини – наситени и ненаситени.

При такова хранително поведение, когато въглехидратите са много малко, активно се развива състояние на кетоза – процес, който като енергия се използват мазнини с образуване на голямо количество кетонови тела.

Сред предимствата на мързеливата кетодиета е липсата на изчисляване на калории, което облекчава процеса на диетични мероприятия, неограниченото потребление на нутриенти като белтъчини и мазнини, а следователно, и количеството храна, съдържащо тези негови съставки.

Разбира се, да добавим и активният процес по изгаряне на мазнини.

Анализирайки кетодиетата следва да вземем под внимание какви са възможните последствия за здравето. Съвременната медицинска общност, въз основа на научните изследвания, прави заключения за негативно влияние на кетодиетата върху стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата и отделителната система.

Така например, доказано е, че в случай на продължително пребиваване в състояние на кетоза, много сериозно се вреди на бъбреците.

Причината се крие на първо място, във високото съдържание на белтъчини в храната, тъй като ленивата кетодиета не ограничава количеството на този нутриент.

Привържениците на този тип диета приемат до 2-2,5 кг на килограм дневно, така се развива протеиноурия като цяло и бъбречнокаменна болест в частност.

Не по-малка вреда се нанася на черния дроб. Така например, развитието на мастна хепатоза се съпровожда с нарастване на трансферазата – АЛАТ и АСАТ, това е очевидно страничен ефект от тази диета.

От високото количество мазна храна страдат и кръвоносните съдове – значително покачване на липопротеините с ниска и много ниска плътност, наред с понижаване на нивата на добрия холестерол, повишават риска от развитие на атеросклероза.

Не е трудно да се направи заключение, че противопоказание за този тип диета е нарушеното функциониране на горепосочените системи, изразено в заболявания.

Всички разновидности на хепатити и хепатози, жлъчнокаменна болест, автоимунни заболявания на черния дроб, пиелонефрит, атеросклероза, тромбофлебит – това е непълният списък със заболявания, които са сигнал за СТОП на желаещите да започнат пътя към може би комфортното, но доста опасно отслабване.

В нито от една от организациите по здравеопазване в света няма да намерим препоръки за спазване на кетодиета. Въглехидратите са основен източник на енергия. Особено за онези, които тренират силово и провеждат тренировки с висока интензивност.

Без въглехидрати няма сили и желание, губи се концентрация и внимание.