Всяка болка – това е винаги сигнал, че в организма има проблеми, но се разграничават някои състояния, при които болката е много силна и мъчителна, изисква се помощ на лекарите.

Някога болката, която възниква при раждане е била непосилна, но днес може да се облекчи с упойка.

Макар и пациентите трудно да понасят всякакви видове болки, експертите разграничават 10 състояния, при които усещанията могат да са особено интензивни.

Това е бъбречната колика, мигрена и главоболие с гръбначен произход, травми и херпес зостер. А също и постоперационни шевове, хронични дегенеративни патологии. Да обсъдим тези състояния по-подробно.

Раждане и болезнени усещания при родилните напъни

Мъжете никога не разбират какво е това родилна болка и колко е силна. Но раждането – това е физиологично състояние, макар и предизвикващо достатъчно интензивни болезнени усещания.

За някои жени силната болка в долната част на гърба, малкия таз и в корема е незабравим аспект на раждането. Често се предизвиква от предизвиква от напрягане на връзките, съкращение на мускулите по време на контракции и напъване.

Ако болката не отслабва, това затруднява раждането, не оставя жената да си почине.

Понякога болката възниква от положението на главата на бебето, когато задната ѝ част се притиска към кръста на майката. Често болка предизвикват страха и притесненията.

Нелекарствените методи за облекчаване на болките са активност при раждане, ходене, масаж или разтриване на гърба. Ако това не е достатъчно, вариантите за облекчаване са епидурална упойка или други методи за обезболяване.

Камъни в бъбреците

Бъбречната колика е едно от най-тежките и болезнени състояния.

Преминаването на камъни по пикочните пътища, ако заседнат в уретера, може да доведе до остър болков пристъп и необходимост от приемане на пациента в болница.

Обикновено това се предизвиква от камъни от калциеви соли – това са твърди камъни, те блокират отока на урина, което води до разтягане на уретера и на бъбречните легенчета.

Разтягането на тъкани предизвиква остра болка в средата на гърба, в корема или в торса. А при мъжете болката се разпространява и към корена на пениса.

Характерни са гадене, повръщане, треска и кръв в урината. Веднага щом се потвърди наличието и локализацията на камък, се използва лечение с помощта на медикаменти – спазмолитици, обезболяващи.

Ако камъните не отминат, може да е необходима ударно-вълнова терапия или литотрипсия, за да се раздробят. При наличие на големи камъни или рецидивиращи пристъпи са необходими радикални методи на лечение.

Травма и нараняване

При огнестрелна или друга травма внезапната силна болка може да доведе до състояние на болков шок. Острата болка, която провокира масивната травма, предизвиква множество допълнителни признаци. Повишава се кръвното налягане, ускорява се пулсът и най-малкото движение усилва болката.

Херпес зостер

Обикновено от това заболяване страдат хора в напреднала възраст или такива с имунни дефицити.

Причината за него е вирусът на варицелата, от който страдат децата, а в зряла възраст рецидивът на инфекцията се предизвиква вече от херпес зостер.

Освен обриви, мехурчета и силен сърбеж, пациентите страдат от силна болка. Обривите обикновено се локализират в проекциите на нервните стволове, обикновено – междуребрени.

Постооперативни болки

Не е изненадващо, че възстановяването след операцията може да бъде болезнено. Но някои процедури предизвикват по-изразени постоперативни болки, отколкото другите.

Операцията по замяна на коленната става е сред лидерите, заради травмирани части на костите.

А операцията на белите дробове предизвиква постоперативна болка в тъканите при всяко вдишване.