Народно лечение на дисфункция на яйчниците е спомагателно действие в борбата с болестта с цел по-бързо оздравяване на организма.

Преди използването на който и да е метод на алтернативната медицина е необходима задължителна консултация с лекар, тъй като лечението на нарушената яйчникова функция е труден и многоетапен процес, насочен към оздравяване на репродуктивната система и възможност за зачеване и износване на здраво дете.

Яйчниците са чифтни жлези, разположени от двата края на малкия таз. В тяхната кухина протича зараждането и съзряването на яйцеклетки. Освен това синтезират важни хормони – естроген, андроген и прогестин.

За съжаление, много жени се сблъскват с проблеми с функционирането на яйчниците.

Народните средства и традиционната методика помагат за тяхното решаване при условия на своевременно оказване на медицинска помощ.

За да се избегне заболяване или да не се допусне неговото прогресиране, следва да се имат предвид факторите, водещи до нарушаване на функцията на яйчниците.

Лечението с народни средства помага за справяне с нарушението, ако дисфункцията е била последствие от възпалителен процес, силна умора, изтощение или недоспиване, прекомерно охлаждане, а също и отслабване на имунитета.

Но ако причина са ендокринни разстройства, злокачествени и доброкачествени тумори, усложнения след оперативна интервенция, то народното лечение може и да не гарантира пълно оздравяване.

Лечение на дисфункция на яйчниците с народни средства

Терапията обикновено се състои от 3 етапа:

• Неотложна хирургична помощ;
• Отстраняване на първопричината;
• Възстановяване на менструалния цикъл;

Към спешните случаи се отнася и извънматочната бременност, усукване на края на киста, продължително маточно кръвотечение.

Народното лечение не може да се справи с първите 2 състояния, но спирането на кръвотечение е възможно чрез прием на отвари и настои, тъй като някои лекарствени растения притежават хемостатичен ефект. Към тях се отнасят:

• Краставицата, черният пипер;
• Коприва;

Въпреки че дозата и времето за приготвяне обикновено се оказват на опаковката на изсушените билки, без лекарска консултация е забранено да се започва каквото и да е лечение, тъй като специалистът може да установи противопоказание, свързано с патологии на други органи.

Освен това понякога са необходими спешни мерки, като инжекции с препарати, които улесняват съкращенията на маточните мускули, хитероскопия.

Лечение на анемия

Заболяването е често срещано при яйчникова дисфункция. Лечението с народни средства позволява да се повишат нивата на еритроцитите в кръвта.

Народното лечение включва храни богати на желязо и различни витамини за по-добро усвояване. За предпочитане е да се наблегне на червените меса, от които доказано се постига най-добро усвояване.

Съществуват множество рецепти на основата на сушени плодове, орехи и мед, а също и различни полезни сокове, компоти от свежи и замразени плодове.

Лечение на възпаление

Преохлаждането и инфектирането на половите органи е една от най-честите причини за дисфункция на яйчниците. Народните методи за лечение на този проблем включват основно клизми с билки.

Най-използваната билка с тази цел е лайката, която е с изразено противовъзпалително, антисептично и обезболяващо действие, и същевременно не дразни влагалищната лигавица.

Процедурата спринцоване се извършва при напълно отпуснати мускули в седнало или полулегнало положение. Напорът на струята не трябва да бъде силен, за да не проникне течността дълбоко и да не предизвика разпространение на инфекцията.

Оптималната продължителност на сеанса е 10-15 минути.

Количеството процедури и дозата лайка може да назначи само гинеколог, тъй като самостоятелното народно лечение понякога води до сухота и раздразнение на влагалището.