След хранене често се появява чувство за дискомфорт, стомахът се държи необичайно. Създава се впечатление, че храната не се смила. Какво е това – признак на заболяване или на временно неразположение?

Описание и симптоми на болестта

Причините за нарушение на храносмилането са най-различни. Състоянието се нарича диспепсия, която се проявява в 2 форми – ензимна и хранителна.

Ензимните разстройства се обусловят от нарушение във функцията на храносмилателната система. Храносмилателни сокове се образуват в недостатъчно количество.

Описват се следните симптоми:

 • Възниква метален вкус;
 • Гадене;
 • Апетитът отслабва или изчезва напълно;
 • Коремът се подува от газове;
 • Болка в областта на корема, която е с краткотраен характер, когато човек кашля или киха;
 • Обилно образуване на чревни газове;
 • Чести изхождания;
 • Слабост;
 • Главоболие;

Общото състояние се влошава, главоболието и умората пречат на ежедневието, понижава се и работоспособността. При назначаване на лабораторни изследвания в изпражненията се установяват фрагменти на храна.

Появата на ензимна диспепсия се свързва с недостатъчното образуване на ензими от стомаха и панкреаса. Честа причина за разстройството са заболявания на стомашно-чревния тракт – панкреатит, гастрит или други заболявания.

Хранителната диспепсия се появява, поради неправилно хранене и на свой ред бива 3 вида:

Ферментационна

Характерни симптоми са:

 • Слабост, липса на сили;
 • Усеща се и се чува къркорене в корема;
 • Газове се отделят често и са с лоша миризма;
 • Изпражненията са с пяна, светли на цвят, течни;

Ферментационната диспепсия най-често се предизвиква от неправилно хранене и в червата се създават благоприятни условия, които предизвикват ферментация. Често болестта възниква при преминаване към храни, които не са част от обичайния хранителен режим, или от ядене на много зеле и други храни, богати на фибри.

Гнилостна

Симптомите са следните:

 • Редовно подуване на корема;
 • Неприятна миризма от устата на болния;
 • Оригване също с неприятна миризма;
 • Диария;

Нарушава се апетитът, възможно е да се появи слабост, продуктивността е ниска. Това се случва, защото организмът е отровен, възниква интоксикация.

Гнилостна диспепсия е възможна, ако се яде много месо. Особено трудно се усвояват свинските блюда и тези от агнешко. Ако не се дъвче добре, бърза се по време на хранене, то храната не се смила напълно.

При употреба на не особено прясно месо е възможно да възникнат симптоми на болест. Същото състояние възниква, ако дълго време не се употребяват продукти, съдържащи въглехидрати.

Мастна

При мастната диспепсия има характерни изпражнения със светъл цвят, чести и обилни. Това състояние възниква, ако количеството употребявани мазнини е прекомерно. Възможно е да възникне, ако се яде много свинско или агнешко.

Тези разстройства не позволяват нормално развитие на присъстващата в червата микрофлора.

Причини за възникване на болестта

Нарушенията във функцията на стомашно-чревния тракт са много, и също толкова са причините, поради които те възникват. При гладни години диспепсия се е откривала при много хора, тъй като храната била еднообразна и хората оставали недохранени.

Но и днес могат да се срещнат хора със симптомите на болестта, и причината за тяхното неразположение е небалансирано хранене, диети. По собствена инициатива човек се стреми да отслабва и така вреди на здравето си, тъй като е възможно да е получил неправилни препоръки.

Тези, които злоупотребяват с въглехидратите, ядат много бонбони, мед, плодове, и като цяло прекаляват с въглехидратните храни, рано или късно се сблъскват с нарушено храносмилане.

Най-честа причина за неразположението е преяждане. Когато храната дълго се намира в стомаха, това води до развитие на заболяване. Отделя се трудно храносмилателен сок, тъй като храната не се сдъвква достатъчно добре, не се смесва с ензими, които се намират в слюнката.

Не трябва да се ядат плодове веднага след ядене на мазна храна. Последната има нужда от повече за храносмилане, стомахът не се изпразва, и плодовете е възможно да започнат да ферментират.

В този случай не трябва да се изненадваме, че образуването на газове е над нормата. Често причина за поява на болестта е употреба на напитки с високо съдържание на въглеродна киселина, особено ако в тях има и много захар. И тук е възможно да има подуване на корема.