До преди няколко години не бяхме чували за ДНК-тестове, които да са достъпни за всеки. А днес са толкова разпространени, че се превърнаха в хит за Коледни подаръци. Засега не в България, а САЩ.

Също така все по-често започнаха да се появяват съобщения за грешки и куриозни случаи, дължащи се на подобни ДНК тестове.

Защо се правят такива тестове, и какво е важно да се знае, преди да изпратим своя слюнка в някоя от компаниите.

ДНК-тестове – защо дават отклонения и не са точни

Братя и сестри – как да търсим роднини

Основната разлика между компаниите, а на пазара вече съвсем не са малко, е в базата данни. Колкото повече клиенти от определен регион има компанията, толкова повече локална информация.

Ако си поръчаме тест в една от най-известните компании вероятно ще открием роднини далеч извън пределите на България. Това е така, защото в нейната база данни се съдържа максимум информация за ДНК на хора от Северна Америка и Канада.

Ако в семейството ви няма истории на емиграция, то тези роднини могат да се окажат много далечни, например, 5-ти братовчеди, или изобщо да нямате кръвна връзка с тях, макар и да се срещат интересни находки.

За да могат да действително да ви намерят роднини, то компанията трябва да разполага с голяма база данни, която е желателно да бъде от България, или поне от Европа.

В противен случай се дава информация за няколко региона, където биха могли да са живели вашите предци и където сега живеят хора с много сходна ДНК.

До колко това е информативно за социалните връзки и за здравето, е трудно да се каже. По-скоро това е начин да удовлетворим любопитството си и да научим повече за родословното дърво на семейството.

Големите компании вече създават социални генетични мрежи, за да общуват хора с близки ДНК. Разбира се, тези хора трябва също да са си направили тестове, за да бъдат допуснати до общуване.

Как работят тези тестове

В потребителските пакети за ДНК-тестове обикновено има инструкции и епруветка, и като цяло това е всичко. Трябва да се вземе проба от слюнка и да се изпрати по пощата.

От слюнката след това се изолира ДНК. Но не се прави оценка на целия геном. Вместо това в лабораторията се оценяват еднонуклеотидни полиморфизми.

Тези последователности на ДНК само по един нуклеотид са и като база за анализ. При всички хора 99,9% от ДНК е еднакво. Неидентичният остатък е само 0,1% и ни отличава от съседа и прави конкретния човек уникален.

Колкото по-високо е нивото на родството, толкова по-малки са разликите между този миниатюрен участък.

След това изолираните нуклеотидни полиморфизми се сравняват със съществуваща база данни.

Повечето резултати се основават на тези, които присъстват в конкретни групи или са статистически свързани с някакви изменения в конкретния организъм.

Например, ако резултатите показват, че на 42% сте азиатец, това означава, че 42% от нуклеотидните полиморфизми са идентични на пробите на тази компания с надпис „Югоизточна Азия”.

Същото се отнася за чертите на характера и за здравословното състояние. И това е първата причина за проблем с тези тестове. По отношение на здравето те са още по-неточни  от определянето на роднински връзки.

По какво ДНК тестовете се отличават от клиничните

Компаниите, предоставящи информация само за роднините, са все по-малко.

На практика всеки тест на пазара може да се направи комбиниран – не само да се научи за предците, но и да бъдат получени данни за предразположения към заболявания, а също и за вероятност от наличие на определени черти на характера.

Има дори тестове, които претендират оценка на спортния потенциал или съвместимост с партньора.

Тоест от слюнка в епруветката, можем да научим от какви заболявания да се притесняваме, на какви рекорди да разчитаме и трябва ли да се надяваме на дълъг и щастлив живот с половинката. Така ли е това?

В клинични условия, когато има подозрение за генетично заболяване се изследват целите гени. Тези, за които е известно, че мутации в този участник предизвикват клетъчни изменения, провокиращи болести.

Резултатите от популярните генетични тестове често са просто статистика. И макар и да могат да показват наличие на нарушения и последствията от тях, обикновено това е в незначителна степен.