За да се чувстваме щастливи и пълноценни, невинаги е достатъчно да имаме семейство и добре платена работа, как да се справим с недостига на близко общуване.

Кога за последен път се сдобихте с нов приятел? Не колега, с когото да се шегувате по време на работа, а реално близък човек, на когото бихте позвънили в сложна ситуация.

Ако сте на 20, то навярно бихте се чувствали много неприятно от факта, че няма на кого да се обадите.

Как да се сдобием с приятели, ако такива не са ни останали

Обичайните заподозрени – работа, семейство, липса на време

Повечето от нас се досещат защо с възрастта приятелствата минават на заден план. Правим кариера по 40 часа седмично, имате семейство и деца, а за всичко останало не остава време.

Изследване, проведено неотдавна, показва, че 52% от жените на възраст от 25 до 54 години имат по-малко от 90 свободни минути дневно, а 29% - по-малко от 45 минути.

Това е недостатъчно, за да гледаме серия от „Игри на тронове”, а какво да говорим за създаване на приятелства.

Едва ли при мъжете тези показатели се различават много.

Когато човек стигне средата на живота си, неговите младежки пориви да изследва всичко подред си отиват безвъзвратно. Променят се приоритетите, и хората често стават придирчиви към своите приятели.

Не е важно колко широк е вашият близък приятелски кръг, фатализмът не щади никого. Тийнейджърската възраст и студентските години са зад гърба ни. Сега е времето на приятелите според ситуацията или просто на добрите познати.

Когато достигнем зрялата възраст, между нас и околните сякаш се създава невидима бариера. Запознаваме се, общуваме весело, но прекарва заедно с другите не толкова много време, колкото по-рано.

С възрастта ставаме все по-малко склонни да създаваме приятелства. Ставаме обаче по-близки с приятелствата, които вече имаме.

Предполага се, че човешката психика реагира на значителните житейски събития, за такова се смята навършването на 30 години.

Идва осъзнаването, че няма да живеем вечно. Достатъчно сме опознавали новото, трябва да обръщаме повече внимание на това, което имаме тук и сега.

Приятелите вече не са ни нужни за оцеляване

Друга причина, поради която трудно разширяваме приятелския си кръг след 30 г. – това вече не е необходимост. През пубертета приятелството е важна част от личностното и социалното развитие.

В тази възраст приятели са ни нужни, за да разберем какви сме всъщност и как да решаваме проблемите в обществото.

Разбира се, това никой не го мисли, когато създава приятелства в училище. Не сме особено претенциозни и се сприятеляваме просто така. Сядаме на един чин със съученика, двамата не харесваме учителката. И ето вече сме приятели.

Когато личността вече е формирана, ни е необходимо нещо повече, за да станем приятели с някого. Едни обстоятелства не са достатъчни. Възможно е да имате еднакви проблеми и възгледи с човека, а след това любезно здрависване.

Какво можем да направим с това

Защо са ни нови приятели, след като имаме стари. Но ако започнем да губим и стари приятелства, какво да правим тогава?

В живота на много от нас липсват три важни неща – душевна близост, непланирани взаимодействия и доверие. Без тях не могат да се изградят стабилни отношения.

Означава ли това, че ако сте на около 30 години, то не можете да си създадете истински приятелства? По-скоро не.

Просто трябва да си променим отношението. Да допуснем отивате в друг град или държава и нямате познати там. Или старите приятели ви се струват нахалници и се изненадвате как сте могли да общувате с тях през последните 10 години.

Във всеки случай трябва да възприемем търсенето на приятели като увлекателна кръстословица.

Разбира се, трябва да излизаме от вкъщи и да общуваме с хора със сходни интереси.

Ето няколко примера:

  • Търсете тематични срещи във вашия град, например, чрез интересни общности и групи във Фейсбук;
  • Пътешествайте, измислете си ново хоби, запишете се като доброволци.

Предимствата на приятелите в зряла възраст

  • Отношенията ще се базират на общи интереси, което не е било възможно в училище или в университета;
  • Няма ограничения – създавате си приятелства с хора, с които имате голяма разлика във възрастта или по интернет;
  • Започвате да цените повече време с близките;
  • Приятелството ще е по-неангажиращо – едва ли възрастен ще се обиди, че ще сте отменили среща, защото знае, че всеки си има ангажименти.