Доматите в последно време стават все по-популярни по целия свят. Малките домати са много популярни в Средиземноморския регион, където е трудно за човек да открие ястие, сред съставките на които не фигурират домати чери.

Подобните на вишня домати са ботаническа разновидност на обикновените домати и са с маса 10-30 грама. Те са популярни като закуска, която се използва за приготвянето на разнообразни салати, а също и за консервиране.

Определени сортове са подходящи за консумация в сушен вид. Названието на този зеленчук произхожда от английската дума чери, което означава вишня. Това не означава, че този вид домати и вишните са със сходен вкус.

Просто външният вид и размерите на този зеленчук много напомнят на вишните.

За продажба чери домати в промишлени мащаби се отглеждат предимно в Турция, Холандия и Испания. В търговската мрежа в България този сорт домати са появиха сравнително скоро и са с произход предимно от Турция.

Хранителна стойност на 100 грама домати чери

• Белтъчини – 0.8 грама;
• Мазнини – 0.1 грама;
• Въглехидрати – 2.8 грама;
• Минерални соли – 0.9 грама;
• Вода – 18 грама;
• Калоричност – 22.4 килокалории;

Този малък сорт домати бил пуснат на пазара през 1973-та година. Негов създател е израелски учен, който си поставил цел да забави бързото узряване на доматите в горещ климат.

Била създадена генетична комбинация, която способствала забавянето на узряването, но по време на изследването бил намерен способ, осигуряващ възможност да се използват получените гени за отглеждането на малки домати, които впоследствие били чери.

Полезни свойства

В този малък зеленчук се съдържат калций, желязо, фосфор, калий, витамин С, Е, витамин от група В, антиоксиданти, органични киселини и ликопен.

Този сорт малки домати е идеална храна не само за зимния период, тъй като консумацията на чери е много добър начин за попълване на загубите на много целебни елементи.

След да се отбележи, че в това малко доматче е установено наличието на много повече полезни вещества, отколкото в големите му „роднини“.

Съдържащият се във всички домати калий е много полезен за сърцето, тъй като способства за извеждането на излишните течности от организма. А желязото е задължителен компонент на диетата при анемия.

А магнезият спомага за адаптацията към студа. За укрепването на костите е необходим калций, а за подобряване на обменните процеси фосфор.

Най-ценното вещество, което се съдържа в черито, е ликопен. Именно то придава на доматите наситеният червен цвят. Ликопенът е силен антиоксидант, с помощта на който може да се предотврати развитието на такива заболявания като рак на стомаха, на хранопровода, на дебелото черво и на белия дроб.

Много е важен фактът, че ликопенът навалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови патологии.
С помощта на хрома, съдържащ се в чери доматите лесно се утолява глада, а също се предотвратява появата на силно усещане за глад.

Но чери доматите придобиха такава популярност напоследък, поради факта, че са с много ниска калоричност.

Противопоказания

Не трябва да се консумират при язвена болест, дори и при ремисия. Но такива хора все пак могат да употребяват чери домати, но в малки количества – максимум до 100 грама.

С особено внимание трябва да се консумират всякакви домати от хора с установени нарушения в обмяната на веществата.

Не се препоръчва консумация на този зеленчук и от хора, които са предразположени към развитие на алергични реакции при консумация на червени плодове и зеленчуци.