Този зеленчук има множество названия, но в България е познат само като бамя, баян и дамски пръсти. Бамята е много ценна зеленчукова култура, която принадлежи към семейство Слезови.

Към настоящия момент не се знае нищо за държавата на произход на това растение, но то е широко разпространено в Африка, Северна Америка, Индия и тропиците.

Някои ботаници смятат, че негова родина е Западна Африка, а други Индия. Това е свързано с обстоятелството, че в тези региони растат голямо разнообразие сортове и видове бамя.

Зеленчукът се среща и в Европа, но е внесен от арабите. Отглежда се в България и на целия Балкански полуостров.
Бамята е едногодишно тревисто растение. На височина то може да достигне до 40 см., но понякога достига и до 2 метра.

Баянът е с доста дебело и разклонено стъбло.

Хранителна стойност на 100 грама бамя

• Белтъчини – 2 грама;
• Мазнини – 0.1 грама;
• Въглехидрати – 3.8 грама;
• Минерални соли – 0.7 грама;
• Вода – 90.1 грама;
• Енергийна стойност – 31 килокалории;

Бамята се счита за нискокалорична храна, тъй като в 100 грама от нея се съдържат приблизително 31 килокалории, поради това и хората, които са на диета за отслабване, могат да консумират този зеленчук без ограничения.

Полезна ли е бамята?

Наричат бамята мечтата на вегетарианеца поради съдържащите се в нея големи количества полезни хранителни вещества – желязо, белтъчини, растителни влакна, витамини С, В6, К, А, калций и калий.

Лекарите препоръчват на бременните да консумират много бамя, заради високите концентрации в този зеленчук на фолиева киселина. С помощта на този витамин /В9/ се формира невралната тръба на ембриона в първите седмици на бременността.

Този зеленчук регулира нивото на кръвната захар, тъй като баластните вещества в него забавят усвояването на глюкозата при смилането на храната.

Хората с различни нарушения на храносмилането е препоръчително да наблягат на ястия, в които е включена бамята.
Употребата на този зеленчук е отличен начин за отслабване, тъй като не уврежда здравето.

Бамята е прекрасно средство за профилактика на заболявания като стенокардия, депресия и хронична умора. Баянът дори може да намали пристъпите на астма.

Този зеленчук е особено подходящ за хранителния режим на хора, страдащи от атеросклероза. Освен това притежава свойството да укрепва стените на капилярите.

Бамята спомага за отстраняването на излишния холестерол и токсичните вещества от организма. Предотвратява образуването на газове, запек, а също е изключително полезна при лечение на стомашни язви.

Върху баянът са провеждани научни изследвания, от които се установило, че зеленчукът може да предотврати възникването на рак на правото черво. Също така е доказано, че при редовната му консумация за понижава значително риска от диабет и катаракта.

Бамята решава всички проблеми, свързани с потенцията. Лекарите често препоръчват консумацията на този зеленчук на хората, преминали през оперативно лечение.

Противопоказания

Бамята е препоръчителна за всички хора единствено с изключение на случаите на индивидуална непоносимост.

Въпреки това при приготвянето на този зеленчук, трябва да се внимава, тъй като понякога при по-големите шушулки на баянът е възможно да има участъци, които могат да причинят неприятно кожно дразнене.

Този ефект се неутрализира чрез лека термична обработка, но с този зеленчук е препоръчително да се борави с ръкавици.

Също преди топлинната обработка на бамята трябва да се премахнат власинките от повърхността ѝ, тъй като е възможно да предизвикат алергична реакция при някои хора.