Какво представлява дребната шарка?

Дребна шарка или още наричана морбили и рубеола е често срещано заболяване през летния сезон. Причинител на болестта е paramyxovirus, който заразява лигавицата в задната част на гърлото и предаването му става по въздуха чрез заразени телесни течности като слюнка, сълзи, носен секрет.

Симптоми при дребна шарка

Първоначалните симптоми на дребна шарка са висока температура, кашлица, хрема, болки в гърлото и зачервени очи. Началната изява след няколко дни прогресира до състояние, което се нарича морбилен обрив (малки червени петна по кожата).

В повечето случаи обривът се появява първо около линията между челото и окосмената част на главата и след това с отшумяването на първоначалните симптоми се разпространява надолу. Най-голяма е гъстотата на червените петна около раменете, където е възможно дори сливане на макулнителезии(червените петна).

Обривът преминава за около 5-6 дни като избледняването на червените петна започна отгоре надолу. Възможно е кожата да започне да се лющи. При нормално протичащи морбили без усложнение организмът се възстановява за около 10 дни след началната поява на обрива. Съществуват и фактори, които могат да предизвикат усложнения при протичането на болестта:

  • Недостатъчен прием на Витамин А;
  • Слаб имунитет;
  • Бременност;
  • Ограничен достъп до храна и прясна вода – недохранване.

Болните от морбили са заразни два дни преди изявата на първоначалните симптоми до около 5 дни след появяването на обрива.

Лечение на дребна шарка

Подобно на обикновената настинка, морбили е вирусна инфекция, с която тялото само ще се пребори. Все още няма лекарства, които могат да убият вируса, затова единствените методи на лечение са тези, които спомагат за облекчаване на симптомите.

Например лекарства като ацетаминофен или ибупрофен могат да свалят високата температура и другите симптоми. Сиропите за кашлица и хапчетата за възпалено гърло също помагат на организма да се справи с вируса.

Лекарите могат да предпишат и високи дози Витамин А за децата, които имат морбили, особено тези, които са изложени на риск. Това са тези деца, които са в режим на болнично лечение и имунитетът им е отслабен и е налице недостиг на Витамин А или скоро са дошли от страна, обикновено в Африка, където смъртността от морбили е висока.

Над 95 %  от децата и възрастните, които са ваксинирани срещу морбили са защитени от заболяването, тъй като организмът си изгражда имунитет за цял живот.

В около 15 % от случаите, ваксинираните могат да развитият много лека незаразна форма на морбили около 10 дни след поставянето на ваксината. Това се дължи на факта, че ваксината съдържа жив, но отслабен щам на вируса.

Майките, които вече са прекарали морбили или са ваксинирани срещу болестта, предават специални антитела на плода от имунната им система и така когато бебето се роди то има имунитет срещу морбили в продължение на около една година.

Поради това ваксината срещу морбили няма да окаже ефект, ако се постави през първата година на новороденото. Най-честата практика при деца е те да се ваксинират веднъж между 12 и 15 месечна възраст и след това основната ваксина се слага между 4 и 6-годишна възраст, преди детето да тръгне на училище.

Ваксината срещу морбили се комбинира в една инжекция заедно с ваксината срещу паротит и рубеола, която е известна МПР ваксина.

Ваксината може да предотврати развитието на болестта морбили, ако се постави на вече заразен в рамките на 72 часа, след излагането на вируса.