Варицела - какво представлява

Варицела е силно заразно заболяване, при което засегнатите са предимно деца. Другото му наименование е лещенка, понеже обривът, който се появява по кожата на болния наподобява лещено зърно.

Причинителят е Varicellazostervirus, чието предаване се осъществява предимно чрез въздуха, когато заразеният кихне или се изкашля. Друг начин за заразяване е чрез докосване на мехурите или гнойта на болния от едра шарка.

Тази болест се проявява като силно сърбящ червен обрив, който се проявява като пъпки и циреи по цялото тяло обикновено при деца.

Симптоми на болестта

Някои от първоначалните симптоми обикновено много приличат на тези на сезонния грип – повишена температура, главоболие и болки в гърлото.

Около два дни след това се появява и обрив, който е в локализирана част от тялото предимно в областта на корема.

Но няколко дни по-късно по цялото тяло на заразения се появяват пъпки, като обрив се появява дори по лигавицата на устната кухина, гениталиите, окосмената част на главата и ануса.

Само няколко часа по-късно по появилите се пъпки израстват и гнойни мехурчета (везикули), които често предизвикват и силен сърбеж.

Децата обикновено прекарват по-леко варицела като обривът е възможно да не бъде по цялото тяло.

Лекарите предписват на болните около 10 дни да си останат вкъщи, препоръчва им се само почивка, като това е необходимото време за организма да се възстанови от заболяването.

Обривът трябва да се третира три пъти дневно с Ментолов спирт , който дезинфекцира кожата и изгаря гнойните мехурчета и така сърбежът намалява.

Болният трябва максимално да ограничава разчесването на гнойните мехурчета, затова при по-малки деца е добре да се изрежат ноктите, за да не разраняват везикулите при сърбеж.

При това заразно заболяване обривът обхваща и вътрешната част на устата и затова се препоръчва да се избягва приема на пикантни и кисели храни, а в менюто на болния да присъстват основно плодове, зеленчуци и леки по-течни храни, като повечето лекуващи лекари предписват и прием на витамини под формата на хранителни добавки.

Важни неща за страдащите от варицела

По никакъв повод засегнатият от тази болест не трябва да влиза в контакт с бременни жени, които не са преминали едра шарка, тъй като вероятността от предаване на заразата от болен на човек непрекарал варицела е 80 %.

Особено опасно е заразяването на бременна, защото тя може да предаде вируса причинител на плода, а това в първите три месеца от бременността може да му причини тежки малформации.

Често проявяващо се усложнение при болестта е повторната инфекция на гнойните мехурчета, в резултат на тяхното разкъсване при чесане и от това възпаление е възможно да се възпали и околната тъкан около обрива.

Понякога в резултат на болестта е възможно да се развият и заболявания на горните дихателни пътища като гнойна ангина и синузит. Също така се срещат и случаи, при които се възпалява ухото (отит).

Важно е да се знае, че след като човек прекара веднъж варицела организмът си изгражда доживотен имунитет срещу вируса причинител на болестта и трябва да приемем, че е по-добре да прекараме като по-малки това заболяване, тъй като преминава по-леко и вероятността от развитие на усложнения е по-малка.

В някои държави в задължителния имунизационен календар присъства и ваксина срещу вируса причинител на варицела, но в България дори не е включена в списъка на ваксините, предназначени за легална употреба.

Организмът на болния сам се справя със заболяването, основната задача на лечението е по-скоро да облекчи симптомите на болестта и да подкрепи имунната система на заразения като така се съкрати времето за възстановяване.