Варицела - какво представлява

Варицела е силно заразно заболяване, при което засегнатите са предимно деца. Другото му наименование е лещенка, понеже обривът, който се появява по кожата на болния наподобява лещено зърно.

Причинителят е Varicellazostervirus, чието предаване се осъществява предимно чрез въздуха, когато заразеният кихне или се изкашля. Друг начин за заразяване е чрез докосване на мехурите или гнойта на болния от едра шарка.

Тази болест се проявява като силно сърбящ червен обрив, който се проявява като пъпки и циреи по цялото тяло обикновено при деца.

Симптоми на болестта

Варицелата започва със симптоми, които могат да бъдат лесно объркани с тези на обикновената грипа. Повишената температура, главоболието и болките в гърлото са първите признаци, които могат да предизвикат тревога.

Тези симптоми обикновено са леки и могат да бъдат лесно пропуснати, особено при децата, които често игнорират тези начални симптоми и продължават със своите ежедневни дейности.

След около два дни, обаче, се появява обрив, който обикновено започва в областта на корема. Това е моментът, в който много родители започват да подозират, че нещо не е наред.

Обривът може да бъде леко сърбящ в началото, но с течение на времето сърбежът може да стане по-интензивен.

Няколко дни след първите пъпки, обривът се разпространява по цялото тяло. Това включва лигавицата на устната кухина, гениталиите, окосмената част на главата.

Това разпространение може да бъде изключително неудобно за заразените, особено ако сърбежът стане по-силен.

Само няколко часа след появата на пъпките, те се превръщат в гнойни мехурчета, наричани везикули.

Тези мехурчета могат да бъдат изключително болезнени и да предизвикват силен сърбеж. Сърбежът може да бъде толкова интензивен, че да пречи на нормалните дейности и сън.

Важно е да се знае, че разчесването на мехурчетата може да доведе до инфекция и оставяне на белези. Затова е важно да се предприемат мерки за облекчаване на сърбежа и предотвратяване на разчесване.

Лечение на варицела

Варицелата обикновено е по-лека при децата, като обривът може да не обхване цялото тяло. Въпреки това, децата трябва да бъдат наблюдавани внимателно, тъй като сърбежът и дискомфортът могат да бъдат трудни за тях.

Важно е да се обясни на децата значението на това да не разчесват мехурчетата, за да се предотврати развитието на инфекции и белези.

Лекарите обикновено предписват на пациентите да останат вкъщи за около 10 дни. Това е времето, което е необходимо на организма да се възстанови от заболяването.

По време на този период, важно е да се отделя достатъчно време за почивка и възстановяване.

Обривът трябва да се третира три пъти дневно с Ментолов спирт, който дезинфекцира кожата и изгаря гнойните мехурчета, което помага за намаляване на сърбежа.

Това е важен аспект от управлението на симптомите и трябва да се следва стриктно.

Освен това, е важно да се ограничи разчесването на мехурчета. При по-малките деца е добре да се изрежат ноктите, за да се предотврати разраняване на мехурчетата при сърбеж.

Това може да бъде трудно, особено при малките деца, но е важно за предотвратяване на инфекции.

При това заразно заболяване обривът може да обхване и вътрешната част на устата, което може да направи храненето болезнено.

Затова се препоръчва да се избягва приема на пикантни и кисели храни. В менюто на болния трябва да присъстват основно плодове, зеленчуци и леки по-течни храни.

Повечето лекуващи лекари също така предписват прием на витамини под формата на хранителни добавки, за да подкрепят имунната система

Важни неща за страдащите от варицела

По никакъв повод засегнатият от тази болест не трябва да влиза в контакт с бременни жени, които не са преминали едра шарка, тъй като вероятността от предаване на заразата от болен на човек непрекарал варицела е 80 %.

Особено опасно е заразяването на бременна, защото тя може да предаде вируса причинител на плода, а това в първите три месеца от бременността може да му причини тежки малформации.

Често проявяващо се усложнение при болестта е повторната инфекция на гнойните мехурчета, в резултат на тяхното разкъсване при чесане и от това възпаление е възможно да се възпали и околната тъкан около обрива.

Понякога в резултат на болестта е възможно да се развият и заболявания на горните дихателни пътища като гнойна ангина и синузит. Също така се срещат и случаи, при които се възпалява ухото (отит).

Важно е да се знае, че след като човек прекара веднъж варицела организмът си изгражда доживотен имунитет срещу вируса причинител на болестта и трябва да приемем, че е по-добре да прекараме като по-малки това заболяване, тъй като преминава по-леко и вероятността от развитие на усложнения е по-малка.

В някои държави в задължителния имунизационен календар присъства и ваксина срещу вируса причинител на варицела, но в България дори не е включена в списъка на ваксините, предназначени за легална употреба.

Организмът на болния сам се справя със заболяването, основната задача на лечението е по-скоро да облекчи симптомите на болестта и да подкрепи имунната система на заразения като така се съкрати времето за възстановяване.

Варицелата може да бъде предизвикателство, но с правилна грижа и подходящо лечение, тя обикновено минава без сериозни усложнения.

Важно е да се следят симптомите и да се посети лекар при първите признаци.

Поддържането на хигиена и избягването на разчесване на обрива могат да помогнат за предотвратяване на инфекции.

Приемът на подходяща храна и витамини може да подкрепи имунната система и да ускори възстановяването.

Накрая, винаги е добре да се консултирате с медицински специалист за най-добрите стратегии за справяне с варицелата.