В обществото душевните разстройства и до днес продължават да се смятат за признак на социална и физическа непълноценност.

Култът към щастие и богатство още повече обостря проблема – да помолиш за помощ означава да се признаеш за неудачник. Но психическите разстройства съвсем не са признак на бедност и символ на един провален живот.

Пример за това са множеството успешни и известни хора, които открито си признават за своята болест.

1. Катрин Зита Джоунс, биполярно разстройство

През 2013-та година Майкъл Дъглас, мъжът на Катрин, потвърди слуховете за своето намерение да се разведе с актрисата – „Не мога повече да търпя дълбоката депресия, която е ярко изразена, заради болестта на Катрин“.

По това време Зита Джоунс вече 2 години се лекувала от биполярно разстройство на личността – заболяване, при което афективните състояния – емоционалните изблици, се редуват със спад на енергията, тъга и потиснатост.

За щастие, съпрузите успели да преодолеят кризата в отношенията помежду си.

„Биполярното разстройство е болест, която се среща при милиони хора, и аз съм само една от тях. Ако моето публично признание на тази диагноза е вдъхновило поне един човек да потърси помощ, то има смисъл.

Не е нужно човек да страда, мълчейки – няма нищо срамно в това да помолиш за помощ“, завява актрисата.

2. Шарлиз Терон, обсесивно-компулсивно разстройство

Диагнозата на холивудската красавица е по-добре позната на обществото с названието „невроза на натрапчивите състояния“.

Актрисата не скрива проблема, заявявайки, че има обсесивно-компулсивно разстройство и това съвсем не е радостно, тъй като винаги е била невероятно дисциплинирана и организирана, в противен случай това би повлияло на нейния мозък.

Как се проявява неврозата? Ако в шкафа на Шарлиз има само една вещ, която не е на мястото си, тя започва да се безпокои и заспиването за нея става мисия невъзможна.

Като се има предвид фактът, че заради работата на актриса ѝ се налага често да нощува на различни места, най-често в хотелски стая, във всяка от тях трябва да бъде идеално подредено.

„Психическите заболявания карат хората да се чувстват неловко. Те придобиват статус на някакъв порок, от който човек се срамува.

Честността на известните личности, безспорно, помага за промяна на отношението на обществеността към това заболяване“ – коментира Катрина Гей, представител на Националния съюз по умствените заболявания на САЩ.

3. Камерън Диаз, обсесивно-компулсивно разстройство

Холивудската красавица също страда от натрапчива невроза, но не се тревожи за реда, а за чистотата. Диаз панически се бои от микроби и се старае да не се докосва до дръжките на вратите на обществените места, като отваря вратите с нокти.

ОКР принуждава звездата много често да мие и дезинфекцира ръцете си, което се отразява неблагоприятно на състоянието на кожата.

4. Джим Кери, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Актьорът с потресаваща мимика и артистичност, които му донесоха световна слава и успех, признава, че страда от СДВГ – неврологично-поведенческо разстройство, което го прави импулсивен и невнимателен.

5. Барбара Стрейзанд, страх от публични изказвания

Трудно е да си представим, че човек, чийто живот е изграден около публичността се страхува да излезе и да говори пред публика. Но това разстройство веднъж поставя под заплаха кариерата на Барбара Стрейзънд.

Пристъпите на паника често принуждавали певицата и актрисата да отменя концерти буквално няколко минути преди началото – справянето със страха не било възможно.