В понеделник информационната система отчита ново удвояване на заразените за деня от 24 в неделя до 51, но на този фон има и положителна новина, с няколко пъти спрямо неделя се увеличават излекуваните. Така общият брой на потвърдените лабораторно за COVID-19 у нас достига 3341.

С близо 8 пъти повече излекувани днес, отколкото в неделя

Преборилите инфекцията в понеделник за първи път от доста време надминават прага на новите заразени и са 54, което води съответно и до затихване на епидемията чрез намаляване на активните случаи. Увеличението спрямо неделния ден при излекуваните е с близо 8 пъти или 800% - от едва 7 на 54.

Скокът може да си има и логично обяснение – в понеделник екипите на РЗИ изглежда са изпратили повече хора, на които вече карантината им изтича да се изследват повторно за COVID-19.

Така отчетените отрицателни резултати на тестовете в комбинация с липсата на симптоматика води до положителния развой.

Според последните данни от информационната система те са 1381. Общият брой на направените тестове в понеделник е близо 1800 или почти 400 повече, отколкото в неделния ден, на това до известна степен се дължи и увеличаване на броя на новите заразени.

Леко покачване се наблюдава при общият брой на постъпилите в болница с COVID-19, като информационната система съобщава за 253 спрямо 244 ден по-рано.

Спад обаче се отчита при настанените в болница, при което се е наложила интензивна терапия, като те намаляват с още един в сравнение с вчера от 15 на 14.

За съжаление, изминалото денонощие отново не се е разминало и без жертви, при които лабораторно е потвърден COVID-19, като от здравно министерство предстои да съобщят какви може да са предпоставките за неблагоприятния изход.

На 15 се увеличават областите с нови заразени в понеделник

По области се наблюдава известна промяна на епидемиологичната обстановка, като в понеделник е налице известна експанзия на вируса из страната след спада в неделя.

Общият брой на областите, в които се отчитат нови заразени се увеличава на 15, след като намаляха до 9 в неделния ден. Все пак обаче са по-малко, отколкото в петък и събота, когато бяха 18 и 17 съответно.

Близо 1/3 от отчетените от информационната система за изминалото денонощие са от област София-град, тоест от столицата – 16, като вчерашният първенец по този показател област Шумен отчита затихване на огнището, като новите с COVID-19 там спадат до едва 3.

Това може да се отчете като успех на здравните власти по бързо овладяване на огнището на инфекцията.

След София-град на второ място по брой на заразените за последните 24 часа е област Сливен, като е възможно формиране на ново огнище в областта, след като са толкова новите заболели.

След това, на трето място, е област Плевен, където потвърдените за COVID-19 са с 1 по-малко, отколкото в Сливен или общо 7.

Най-вероятно предстои да се разбере откъде са точно новите заразени в двете области – дали са в резултат на циркулация на вируса или са от огнища. Възможно е в Сливен да са свързани с огнището в общинската болница в Нова Загора.

С по 3-ма нови заразени, освен от предишното огнище област Шумен, се отчитат от областите Стара Загора, където може би има връзка с огнищата в големите предприятия, в които бяха установени заразени, както и област Кюстендил.

Не е изключено и тези по 3-ма нови в двете области да са на контактни лица на вече заразени или да са съвсем случай, в резултат на циркулация на вируса из областите.

С по 2-ма нови заболели от COVID-19 за понеделник са областите Софийска, Пазарджик – не е изключено да са от Сърница, но от РЗИ Смолян не отчитат нищо, 0 са заразените оттам, тоест община Доспат вече е затихнала като огнище.

Цели 7 области само с по 1 нов заразен за последните 24 часа

В останалите области – Ямбол, Пловдив, Разград, Добрич, Кърджали, Търново и Варна са с по 1 нов заразен.

Във Варна доста отдавна не беше отчитан нов заболял и данните буквално бяха замръзнали на 26-ти лабораторно потвърден, но в понеделник те се увеличават на 27.

В област Пловдив потвърдените се увеличават на 109 с новия, макар и в рамките на конференцията за проведеното изследване на антитела да бе съобщено, за 104 нови заразени от областния управител. С новия случай трябваше да станат 105, а системата отчита 109.

Необходимо е да се установи откъде идва тази разлика, най-вероятно това ще стане днес през деня.