Хората, които страдат от запек, могат да потвърдят, че това е едно от най-неприятните усещания, които могат да ви споходят в един или друг момент от живота.

Разбира се, проблемът лесно може да се разреши с помощта на няколко естествени разхлабителни, които ще ви опишем в статията.

Преди обаче да се насочите към тях, ние ви съветваме да включвате в менюто си колкото може повече храни, които са с високо съдържание на фибри, както и кисело мляко. Те ще поддържат чревната флора здрава.

За да бъдем максимално полезни на хората, които страдат от проблеми с дебелото черво, то ние ще изложим един кратък списък, включващ някой от основните разхлабителни при запек.

Не можем да ви гарантираме, че след няколко приема ще има резултати, но сме сигурни, че при продължителна и редовна консумация, вие няма да страдате от подобен дискомфорт.

1. Зехтин и ябълков сок

Зехтинът има редица положителни свойства върху човешкия организъм и никак не е случаен фактът, че той бива изключително препоръчван.

Ако се допитате до който й да е било диетолог, ние сме сигурни, че ще ви каже да го превърнете в основен заместител на олиото.

Препоръчваме ви да смесите половин чаша зехтин със същото количество сок от ябълка, Консумирайте сместа вечер, преди лягане.

2. Мед и череши

Лечебните свойства на меда са известни на хората по цял свят. За да си приготвите отвара от мед и череши, то не е нужно да правите кой знае какво.

Единственото, изискващо се от вас, е да сложите на котлона една чаша вода, която да оставите да заври.

Към нея добавете няколко череши. Оставете течността да се накисне през цялата нощ. След като прецедите на другата сутрин, добавете една чаена лъжица мед.

3. Алое вера при запек

Растението е известно със своите полезни свойства, които не са малко. За целта е необходимо да нарежете листата и да ги поставите в тенджера с вода, където да врят.

След като сместа се охлади, препоръчително е да я затворите в буркан и да я преместите в хладилник. Не премахвайте листата от съда.

Препоръчителният дневен прием е сутрин и вечер. Ако сте бременни или кърмачки, това средство не е препоръчително за вас.

4. Ленено семе и сок от грозде

След като смачкате една чаша грозде до получаването на сладък сок, идва ред на това да добавите ленено семе.

Запомнете, че лененото семе задължително трябва да бъде смляно на прах, в противен случай би могло да ви раздразни стомаха. Консумирайте сутрин след сън, но не повече от веднъж в седмицата.

5. Рициново масло

Това средство е предназначено за външна употреба. Необходимо е да накиснете марля и да загреете до някаква степен.

Поставете го на гърба си, след което покрийте, за да се затопли колкото се може повече. Не е препоръчително да консумирате самото масло. Достатъчно е тази процедура да бъде извършвана веднъж дневно.

6. Живовляк

Растението е богато на много фибри и по този начин допринася за лесното ходене до тоалетната. То води началото си от Индия и е било използвано в продължение на стотици години.

7. Ябълки

Всички сте чували за ябълките и как те допринасят за лесното и здравословно движение на червата.

Достатъчно е всяка вечер да консумирате по една ябълка. Ако я комбинирате с череши, то резултатите ще бъдат още по-добри.

8. Банани

В състава им присъства значително количество калий и фибри, които спомагат лесното ходене до тоалетната.

Ако имате някакви проблеми с дебелото черво, то препоръчително е да ги включите в менюто си.

9. Лук

Всеки познава този зеленчук, но обикновено го предпочита, заради самия му вкус. Присъствието на лука на трапезата е почти задължително.

Освен, че овкусява всяко ястие или салата по съвършен начин, лукът е страхотно слабително средство, от което не бива да лишавате тялото си.

10. Овесени ядки

Почти всеки се стреми към водене на здравословен начин на живот и се опитва да закусва с вкусна и полезна храна.

Овесените ядки, освен че засищат, са и изключително богати на фибри, което допринася за лесното движение на червата.

11. Киви

Този плод, освен че е вкусен, е и естествено разслабително. Включете го в менюто си и няма да съжалявате. Препоръчваме ви да го консумирате сутрин на гладно.

Надяваме се да сме ви били полезни и много скоро да се справите с проблема с дебелото си черво.

В случай, че нещата продължават прекалено дълго време, ви съветваме да се свържете със специалист, който да ви назначи адекватно лечение.