Забравяне на мястото, където са оставени ключовете, необичайно поведение при лошо време, твърде продължителното несвързано говорене понякога не е нормално.

Болестта на Алцхаймер е най-разпространеният вид старческа деменция – на нея се падат от 60 до 80% от всички възрастови неврологични нарушения.

Тази болест обикновено се проявява след 60-годишна възраст, първите сигнали, позволяващи да се предположи, че нещо не е наред, могат да се забележат доста по-рано.

Гибелта на мозъчните клетки, това е същността на Алцхаймер, може да се забави, ако своевременно се разпознае настъпващата опасност и се потърси помощ.

С какви ранни симптоми сигнализира Алцхаймер

1.Постоянни проблеми с паметта, които затрудняват в ежедневието

Все по-често забравяне – това е първият и най-важен признак, че болестта на Алцхаймер е започнала да настъпва.

Не можете да си спомните какво сте си говорили вчера със свой колега. Забравяте важни дати и планирани събития.

Когато видите познато лице, все по-често се измъчвате от въпроса: „Струва ми се, че го познавам, но как се казваше?” Нуждаете се все повече от списъци със задачи и стикери за напомняне.

Забравянето, което достигне до праг, до който започне сериозно да ни усложнява живота, само по себе си, дори без други симптоми, е сериозен повод да се потърси помощ чрез личния лекар, който да даде направление за специалист.

2.Трудности с планирането и вземането на решения

Възможно е с паметта всичко да е наред и точно да помните какво сте правили вчера и сте възнамерявали да направите на следващия ден.

Процесът на планиране на деня до неотдавна е бил нещо съвсем просто и естествено, а сега се превръща в изморително натоварване, което ви се иска да избегнете.

На предложението на ваш приятел да се срещнете на обяд, отговаряте неуверено, че не знаете дали сте свободни. Все по-рядко се съгласявате да прекарате уикенда с приятели, тъй като мероприятието трябва да се планира така, че да бъде удобно на всички.

Все по-често установявате, че забравяте навреме да си платите сметките за ток, вода, парно, телефон, допускате досадни грешки в изчисленията и не знаете с колко пари разполагате в сметката.

Това объркване на съзнанието е признак на проблеми с т.нар. изпълнителска система на мозъка, която при настъпваща деменция се уврежда първо.

3.Объркване с времето и пространството

Понякога се замисляте толкова задълбочено, че в определен момент сякаш се разтърсвате, оглеждате се наоколо и се замисляте – Къде съм аз, Къде попаднах. Или например, не можете да си спомните кога точно сте се срещнали със стар приятел – преди 2 дни или миналата седмица? А може би това е било миналото лято?

Става все по-трудно да оценяваме времето и разстоянието. Възникват проблеми със слизането и качването по стълбите, вземането на вана, търсене на пътя до мястото, до което трябва да стигнем.

4.Затруднения с разговорната и с писмената реч

Забравяте думи, заменяте ги с фрази от рода „нещо такова или ти разбра за какво става въпрос”. Речниковият си запас сякаш е започнал да намалява.

Така се появява многословността – нарушенията във функционирането на мозъка не ни дават да формулираме мислите си ясно и кратко.

Налага се да се впускаме в безкрайни разсъждения.  И въпреки това понякога самите ние се хващаме, че сме казали това, което сме искали.

5.Постоянна смяна на местоположението на предмети

Слагаме някъде портфейла или очилата, а след това търсим къде сме ги сложили, това е като цяло нормално и познато на много от нас явление. При наближаваща деменция обаче то става много по-изразено.

Вещите ни се губят все по-често и започваме редовно да обвиняваме другите, че са взели нещо и не са го върнали.

6.Загуба на трезва преценка

Болестта на Алцхаймер прави хората прекалено наивни и неприспособени към живота. Много възрастни стават жертва на телефонни измамници, които успяват да им вземат всичките спестявания, като се представят за техни роднини, нуждаещи се от помощ.

Да излезеш навън леко облечен, когато пече слънце, но е -10 градуса, също е признак на загубена трезва преценка.

Хората, чиито мозък е засегнат от Алцхаймер, изглеждат неподдържани и раздърпани, тъй като не са в състояние да оценят какво впечатление правят на околните.

7. Липса на интерес от общуване и хобита

Загуба на интерес към обичайните неща, които до скоро са радвали човек, както и избягване на общуването с приятели, това може да са ранни признаци на Алцхаймер.