В днешно време, много от нас ежедневно приемат най-различни витамини. Повечето съвременни хора  са наясно със свойствата на някои от основните витамини.

Витамини се продават, дори и в някои от големите супермаркети.

Сякаш обаче, сред този огромен пазар на тези хранителни добавки, липсва информация относно предозирането с тях. Затова, в днешната статия ще ви разясним повече по темата.

Но първо да припомним защо са ни нужни витамини

 Витамините представляват нискомолекулни органични вещества, които са нужни за нормалната жизнена дейност и добро здравословно състояние. Те участват в процесите на обмяната на вещества, растежа и развитието на организма, процесите, осъществяващи се от черния дроб и много други.

Мастноразтворими срещу водоразтворими витамини

Може би, някои от вас са запознати с факта, че витамините се разделят на мастноразтворими и водоразтворими. Мастноразтворимите витамини се ограничават до 4 на брой – витамините D, E, K, A. Останалите (витамините от група В и витамин С) са водоразтворими.

Мастноразтворимите витамини се усвояват заедно с мазнините в храната и се съхраняват в мастните тъкани на тялото. Прекомерното натрупване на тези витамини може да доведе до интоксикация.

Водоразтворимите витамини се усвояват от стомашно-чревния тракт, след което преминават в кръвообращението и се транспортират до отделните органи и системи, където са необходими. Организмът ни успява да запази толкона водоразтворими витамини, колкото са необходими, а излишните количества се изхвърлят с урината. Въпреки това, не е изключено да се появат някои странични ефекти от свръхприема на витамини от тази група.

А какво се случва, когато предозираме

Както вече, надяваме се, стана ясно, предозирането с витамини от група В и витамин С и изявата на някои неприятни странични ефекти, са рядкост. Въпреки това, не трябва да си ги «хапвате» на воля, тъй като не е изключено да  се появят кожни лезии и, дори, да се стигне до увреда на нервните клетки.

Има сведения, че предозирането с витамин В6 може да доведе до по-сериозни странични ефекти, но тези данни не са напълно доказани. Някои лекари сигнализират, че прекомерните дози от витамин В12 могат до доведат до алергични реакции и стомашно-чревни смущения.

По-друг начин, обаче, стоят нещата с групата на мастноразтворимите витамини. Предозирането с витамин Д, води до повишаване на нивата на калций в кръвта. Може да възникне главоболие, диария, апатия и отпадналост, гадене. Има данни, според които хипервитаминозата с витамин Е може да доведе до сърдечни проблеми, гадене, чревен дисбаланс и диария. Този витамин може да засили действието на някои антикоагуланти и да доведе до кръвоизливи.

Предозирането с витамин А, също е много опасно. Свръхдози от този витамин биха намалили здравината на костите, както и да доведат до проблеми с кожата, главоболие и обща отпадналост.