Комари, кал, липса на Wi-Fi… Изглежда, че градските джунгли са ни по-мили от истинската зелена гора. Но природата може да ни даде това, което ние едва ли ще получим в града – спокойствие и умиротворение. А това е най-добрият подарък за нашия мозък.

Основните идеи

• Обикновената разходка в гората може да спомогне за справянето със стреса – за понижаване на нивата на кортизола в кръвта, за намаляване на симптомите на депресия и за подобряване на цялостното здравословно състояние.

• Преживяванията, свързани с природата могат да бъдат толкова силни и дълбоки, както и по време на творчество, молитва или медитация.

• Тайната на ефективността на екотерапията е в това, че тя позволява на организма да възстанови естествения си ритъм, а мозъкът да се избави от сензорните натоварвания, свързани с градския живот.

Повечето от нас като живеещи в града не си представят живота без неговите ритми, звуци, светлини и удобства. Но често не забелязваме, че ни се налага да си плащаме за тази привързаност.

Екип от психолози от Мичиганския университет в САЩ установили, че само 5 минути, прекарани на оживена улица и нашият мозък започва да губи частично способността си да задържа фактите в паметта и самоконтролът ни се понижава.

В резултат ставаме импулсивни и агресивни. В големите търговски центрове този ефект се оказва още по-силно – тълпата и шумът ни карат да навлезем във възбудено състояние, а когато се приберем у дома и гледайки пакетите с покупки, ние се замисляме – нужни ли ни са всъщност тези вещи?

„Нашият мозък не е вечен двигател и има безопасен резерв - коментира Марк Берман, съавтор на изследването. – Днес достатъчно ясно разбираме, че именно градската атмосфера в широк смисъл създава натоварване на мозъка“.

Все повече изследователи – антрополози, етиолози, еволюционни психолози – стигат до заключението, че ние не сме достатъчно приспособени да съществуваме в градска среда с нейните затворени пространства, оживеният трафик и голямата гъстота на населението.

Гората срещу стреса

През последните години психолозите обръщат все повече внимание на естествените методи за борба със стреса. Към тях се отнася и екотерапията – способ, който се основава на пряк контакт на човека с природата.

Преди няколко години изследователи от Екстърския университет – Великобритания установили, че 90% от хората, страдащи от депресия почувствали подобрение на настроението след разходка из парка, а почти 75% съобщили за облекчаване на симптомите на депресия.

Друго изследване също на екип от психолози показало, че 94% от хората с психологически заболявания вярват, че престоят им сред природата подобрява тяхното настроение.

Данните от Екстърския университет също свидетелстват, че хората, които живеят в зелени зони по-рядко страдат от психически заболявания, подложени са по-малко на стрес и са по-доволни от живота от останалите.

В Япония съществува практиката синрин-йоку /в превод – горски вани/, която придобила широка популярност през 80-те години като средство за борба с ежедневния стрес.

Нейният смисъл е изключително елементарен – човек излиза от дома, стига до най-близката гора и прекарва там известно време, вдишвайки с пълни гърди от горския въздух.

За постигане на по-добри резултати се препоръчва медитация и практикуване на йога. Изследване, проведено през 2007 година потвърдило аргументите на поддръжниците на тази практика.

Било установено, че заниманията с синрин-йоку способстват за намаляване на стреса – след разходката из гората у човек се наблюдава понижаване на нивата на холестерола.