Безспорно всяка майка познава своето дете както никой друг, но това не е повод тя сама да поставя диагнози и да назначава лечение вместо педиатър. Опитен британски лекар споделя истории, които показват колко е безсмислено, а понякога и опасно е самолечението.

Лекарят-педиатър Jack Singer продължава да разплита медицинските загадки и да развенчава разпространените митове за здравето на малките деца. Но този негов разказ е посветен на родителите, поставящи диагнози, родителите-лекари и тези, които смятат, че знаят как да лекуват детето си по-добре от лекар.

История №1 – антибиотик за профилактика

Класическа ситуация – „Викат ме за консултация на малък пациент – всъщност само за да издам болничен лист на майката. Тъй като всичко останало тя вече е направила сама – поставила диагноза и назначила лечение.

Тя ми съобщи, че нейната дъщеря е със зачервено гърло и за нея е съвсем ясно, че правела ангина. За да не допусне развитието на болестта още в първия ден дала на детето си антибиотик.

Засега дъщеря ѝ не се е подобрила, но тя знаела, че това е нормално. За съжаление, майката съвсем не е ясно, че антибиотиците са безсилни срещу вирусни инфекции, които като се проявяват като ангина с болки в гърлото.“

Между впрочем

За поставянето на диагноза „ангина“ е необходимо да се вземе секрет от гърлото, който да се изпрати в лаборатория за анализ на причинителя. Но у нас много рядко това се прави.

И така, болките и зачервяването на гърлото са най-разпространения симптом.

Възможно е да възникнат както при ангина, така и при бактериална инфекция – изисква се назначаването на антибактериални препарати, така и при фарингит обикновено вирусен, при който антибиотици не са нужни. Един не съвсем компетентен лекар може да разграничи ангина от фарингит, но майката, дори и най-грижовната, не е педиатър.

И затова е много вероятно да допусне грешка при поставянето на диагнозата и впоследствие при назначаването на лечение. В посочения по-горе случай на детето се дава абсолютно безполезен антибиотик вместо ефективно противовирусно средство.

Извод – червеното гърло е повод за консултация при педиатър или лекар специалист по уши, нос и гърло, това е много важно за своевременната диагностика, а също и за определянето на стратегията на лечение. Само лекар, а не майка, баба или фармацевтът в аптеката може да определи какъв препарат е необходим на детето в конкретния случай.

История №2 – полезна и вредна храна

Нека да помислим логически защо му е на детето супа със зеленчуци, при положение че може да яде палачинки или бонбони? Кой от нас е правил различен избор в детска възраст? Най-вероятно никой от нас. И това е напълно разбираемо.

Затова педиатрите винаги се учудват – защо родителите дават на детето си палачинки, вафли, млечни шоколади и бонбони? Детето се засища със сладките и калорични храни и е напълно нормално да не желае и да поглежда чинията със супата.

И чия е вината в случая – очевидно е, че не е на децата, а на родителите, които не умеят правилно да организират хранителния режим на детето си.

Извод – ако желаете детето ви да се храни правилно, на първо място преразглеждайте хранителния режим на семейството. Несправедливо е да желаете детето ви да яде овесена каша, а вие да дъвчете пред него палачинки с масло.