Ексудативен псориазис - симптоми и лечение
Здравна Енциклопедия

Ексудативен псориазис представлява рядко срещана форма на това заболяване, при която в кожата се развива хронична възпалителна реакция, несвързана с въздействието на инфекциозна флора на организма. Ексудативната форма на тази патология е с доста тежко протичане.

Тоз патологичен процес не само значително понижава качеството на живот на болния човек, но и може да стане причина за редица усложнения. Най-разпространеното от тях е присъединяване на вторична бактериална флора.

За първи път псориазисът като самостоятелна нозологична единица е бил въведен в началото на 19-ти век от Робърт Вилан. Това заболяване се смята за едно от най-разпространените в света на дерматологичните проблеми.

Според различни данни от него страдат от 2 до 4% от населението на планетата. На ексудативната форма се пада около 1% от всички случаи на заболяването. Зависимост между пол и възраст не се проследява.

Днес въпросът защо се развива псориазис, все още остава открит. Предполага се, че този патологичен процес е свързан с въздействието на организма на едновременно няколко провокиращи фактори.

Повечето учени смятат, че това заболяване е с автоимунна природа. С други думи, имунната система възприема кожните клетки като чужди агенти. Още един момент е генетичната предразположеност. Установено е, че много хора с това заболяване имат близки роднини с подобен проблем.

Като пусков момент за възникване на заболяването могат да се проявят най-разнообразни фактори. Първо, това са различни ендокринни и метаболитни нарушения.

Развиваща се алергична реакция, силен стрес, преохлаждане или продължителен престой на слънце, а също и прекарани инфекциозни заболявания.

Всичко това може да послужи за тласък за развитие на кожни възпаления. Сред другите предразполагащи моменти, които повишават вероятността от образуване на тази патология, се отнасят:

  • Вредни навици;
  • Травмиране на кожата;
  • Въздействие на кожата на раздразващи вещества;
  • Някои видове лекарствени препарати;

В класификацията на ексудативния псориазис са включени негови 2 основни форми, които са били предложени от американския лекар-дерматолог Джералд Крюгер. Това са ексудативни форми с дебели и тънки плаки.

Симптоми при ексудативен псориазис

Клиничната картина при този патологичен процес е с остро развитие. Първичен симптом са плаките, характеризиращи се с минимални размери и яркорозов цвят. С течение на времето тези елементи стават все повече, и започват да се сливат помежду си.

Така се образуват обширни по площ огнища на заболяването. Понякога размерът на огнищата стига до 20 и повече сантиметра в диаметър. Границите им са ясни и умерено отекли.

При палпация се установява локална хипертермия. Следва да се отбележи, че типично лющене, характерно за другите форми на псориазис няма.

На повърхността на патологичните огнища се намират достатъчно дебели кори, които са с мръсносив или мръсножълт цвят. Ако се премахне тази кора, под нея се открива секретираща повърхност.

Често именно тези повърхности стават входна врата за бактериалната флора. Обикновено присъстват симптоми като парене и сърбеж.

Диагностика и лечение

Диагностиката на първо място се основава на преглед на кожата на болния. Допълнителните методи на изследване са по-скоро със спомагателен ефект.

Лечението на ексудативен псориазис се състои в използване на топически кортикостероиди, ретиноиди, мехлеми, съдържащи салицилова киселина.

Понякога ретиноидите и кортикостероидите се назначават във вид на системна терапия при тежко протичане на заболяването. Допълнително се провеждат мероприятия по детоксикация, използват антихистамини и витамини.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 83

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg