Човек еволюира от едноклетъчен паразит, променя гените на растенията и все още запазва признаците на маймуна.

Въпреки че не забелязваме еволюцията, тя продължава тайно да работи, включително и сред човешката популация. Живата природа се променя пред очите ни, но не можем да го видим, както не можем да следим и часовниковата стрелка.

Преходна форма

Измененията протичат постепенно и постоянно. На практика ясни преходни форми няма, защото всяко животно е нещо като преходна форма. Много хора страдат от плоскостъпие и проблеми с гръбнака, на краката ни няма копита, но за сметка на това има пръсти.

При нас се е запазила фибулата, макар че много от сухоземните животни отдавна са се избавили от нея, защото е ненужна. Тези и други признаци показват, че хората сме преходна форма между приматите, които лазят по дърветата и бягат по земята.

Появата на нов биологичен вид, не е незабавен процес, а продължава милиони години.

Царевицата вече не е същата

От древни времена хората се занимава със селекция – избираме най-големите и вкусни плодове и зеленчуци, най-месестите кокошки и пилета.

Заради този изкуствен отбор, който по своята същност малко се отличава от естествения, много растения и животни са се променили, и то не само външно.

Селекцията е способствала за изменения на гените. Много културни растения и техните диви прародители, все още не са толкова различни видове, те могат да се кръстосат и да се получи потомство.

Но техният ДНК се различава и то доста силно. Ярък пример е царевицата. Учените търсели нейният прародител няколко десетилетия.

Прародител се оказва растението теосинт. Неговите семена са много марки и имат толкова плътна обвивка, че не може да се смели в храносмилателния тракт на животните.

Теосинтът изобщо не прилича на обичайната за нас царевица, причината за това е мутация на 5 гена. Аналогични процеси протичат и в природата, просто целенасоченият отбор ги е ускорил.

Поколенията на ешерихия коли

Еволюцията на човека може да се изучава, като се сравнява с различни животни и се анализират вкаменелости и гени. Но наблюдаването на процеса в реално време е невъзможно, животът на един учени и дори на няколко поколения не стига за това.

Въпреки това е напълно реално да се види еволюцията на живо. За тази цел трябва да изберат организми, които много бързо се размножават. В това отношение идеални са бактериите.

През 1988 година започва експеримент, за времето на който учените успяват да анализират 60 000 поколения ешерихия коли. Ежедневно в ДНК на микроорганизмите, заради мутации се променяли около 1000 двойки нуклеотиди.

Това са молекули, които играят ролята на букви в генетичния код. Много мутации се оказвали вредни, и такива бактерии загивали. Ако възникнела полезна мутация, нейните носители започнали по-бързо да се размножават и отстранявали по-слабите събратя.

Някои мутации се оказали напълно неочаквани за учените. В една от епруветките се появили бактерии, които се научили да се хранят с натриев цитрат. „Дивите” ешерихия коли не са способни на това.

В някои епруветки микроорганизмите се разделили на групи с различни особености и те продължили да живеят съвместно, без да си пречат едни на други.

Клетка, която излъгала всички

От гледна точка на отделните клетки, човешкото тяло е тоталитарна държава. Обединявайки се в многоклетъчен организъм, живите клетки получават много предимства, но се лишават от индивидуалност.