Ендартериит - увреждане на артерии, болки в краката, отоци
Полезно

Нарушение на кръвообращението в артериите, възникващо в резултат на прогресиращо възпаление, се нарича облитериращ ендартериит.

Подобна патология обикновено засяга долните крайници, което формира нарушаване на трофиката на тъканите, оток и болка, постепенно пълно запушване на лумена на съдовете, заради което могат да се формират сериозни усложнения, до гангрена.

Причините за увреждане на артериите не са напълно изяснени, основна роля се пада на нарушенията на имунитета с формиране на агресия против собствените тъкани – автоимунен процес.

Патологията се лекува много трудно, води до инвалидност.

Увреждане на артериите – при кого се очаква

Често прогресиращото увреждане на артериите се наблюдава при хронични пушачи, особено при мъже над 40 години.

Увреждането засяга кръвоносните съдове на стъпалото и на глезена, поради особености на кръвообращението на артериите.

Но не само хората с вредни навици са предразположени към ендартериит.

Точната причина за увреждане на артериите засега остава неизвестна.

Възможно е влиянието на никотина и формиране на своеобразна алергия на съдовете към неговата циркулация в кръвта.

Определено значение имат уврежданията на артериите на крайниците от атеросклероза, съдови инфекции или нарушение на съсирването на кръвта.

Често артерията започва да се възпалява на фона на предразположение към тромбози.

Определена роля могат да играят стрес, измръзване или продължително преохлаждане на краката, ако настъпят сериозни промени в метаболизма на артериите.

Ролята на патологиите на имунитета в генезата на увреждането

Днес няма единно мнение относно участието на имунитета в генезата на ендартериита, не всички учени признават неговата водеща роля в развитието на възпаление.

Част от изследователите отбелязват, че ако имунитетът е нарушен, е възможно формиране на автоимунни увреждания на артериалната стена.

Тези антитела, циркулирайки в кръвта, атакуват елементите на артериите, като образуват автоимунни комплекси и възпаление.

Но не винаги у пациентите се откриват имунни комплекси или готови антитела в кръвта, или тяхното ниво е незначително.

Хроничното възпаление на стените на артериите може да бъде отключено и от цял комплекс от фактори, включително и въздействие на кръвоносните съдове отвън, например, при притискане със съседни тъкани.

Проявление на облитериращ ендартериит – оток, болка, тежест в краката

Постоянното възпаление на съдовите стени предизвиква нарушение на кръвообращението на артериите, поради което тъканите на крайниците получават по-малко кислород и хранителни вещества.

Постепенно се нарушава проницаемостта на съдовата стена, заради образуване на груба съединителна тъкан вместо функционален епител на артериите.

Съдовете трудно се разтягат, тяхната проницаемост и лумен се свиват.

Това води до усещане за тежест в краката първо вечер, след това през деня и сутрин.

Краката на допир са студени, постоянно мръзнат, има усещане за пълзящи мравки или изтръпване, отокът на краката усилва тези усещания.

Възможно ли е да се лекува възпалението при ендартериит?

Пълното отстраняване на всички проявления в стените на артериите е невъзможно, но с лечебни мероприятия съществено може да се забави процесът, като се потисне възпалението.

В основата на терапията е предвидено нормализиране на храненето и справяне с вредните навици – тютюнопушене и алкохол са под строга забрана.

За борба с прогресиращото възпаление се използва комплекс от медикаментозни и физиотерапевтични средства, при неефективност и усложнения – лечението е хирургично.

Основни препарати са средствата, които потискат възпалението, спазмолитици, витамини, които благоприятно влияят на съдовата стена, лекарства, които възпрепятстват слепване на тромбоцити.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.48 178

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg