На проведения в късния следобед днес, на 3 март, редовен брифинг на Националния оперативен щаб, стана ясно, че подозрителните случаи с признаци на COVID-19 през изминалото денонощие са били общо 23.

Изследват 200 души с вирусни инфекции и за коронавирус

19 проби са изпратени в лабораторията на ВМА и 4 в референтната на Националния център за заразни и паразитни болести.

Резултати от тях бяха ясни към 17 часа днес и те са отрицателни, това означава, че все още няма коронавирус у нас.

Взето е решение за коронавирус да започнат да се изследват всички, които са хоспитализирани с вирусна инфекция в инфекциозните отделения на българските болници. Според изнесената информация става въпрос за около 150-200 души.

Предположението на националния консултант по микробиология е, че въпросните лица са болни от грипен вирус тип Б Виктория, но целта е да не се изпусне случай на заразяване с коронавирус и затова предстои да бъдат изследвани.

На брифинга бе обявено и за издаването на заповед на здравния министър, с която към списъка на страните източник на коронавирусна инфекция, освен Китай и Италия, ще бъдат добавени още Южна Корея и Иран.

В тези 2 държави през последното денонощие са регистрирани стотици нови случаи, в Южна Корея те са малко под 1000 - 851, а в Иран общият брой на заразените с COVID-2019 надхвърля 2500 души.

От Иран български и чужди граждани влизат главно през 2 гранични пункта – от Лесово и през Малко Търново.

Със заповедта на здравния министър се задължават съответните РЗИ-та да осигурят медицински екипи и да разкрият медицински пунктове на ГКПП, на които да се мери температурата на всички идващи от Иран и влизащи на територията на България, да се регистрират и да попълват анкетни карти.

Турция дарява на България средства за защита от коронавируса

Във връзка с обещанието на президента на Турция да направи дарение на България на предпазни маски, тестове за коронавирус, предпазни облекла и калцуни, се очаква доставката да стане факт до 2 дни.

Пратката с дарението се планира да бъде доставена на ВМА, а разпределението на необходимите средства и материали да се осъществи от здравното министерство.

След доставката на дарението от Турция се очаква значително подобрение на положението с осигуряването на средства от първа необходимост за предпазване на медицинския персонал от евентуално заразяване.

В предходно свое изявление министър-председателят обяви, че са поръчани 2 млн. медицински маски от Нидерландия, но не стана ясно кога се очаква да бъдат доставени у нас.