Описание

Eрлихиоза представлява бактериално заболяване, чийто вектор са кърлежи и предизвиква у човека появата на грипоподобни симптоми.

Те се проявяват в рамките на седмица две след ухапване от кърлеж. Ако се лекува своевременно с подходящи антибиотици, състоянието на болния се подобрява след няколко дни.

Друга кърлежова инфекция – анаплазмоза е тясно свързана с заболяването. Но двете притежават характерни особености и се причиняват от различни микроорганизми.

Какви са симптомите?

Ако кърлеж, който е носител на бактерията ухапе човек и се храни с кръвта му най-малко 24 часа, грипоподобните признаци и симптоми обикновено се проявяват 5-14 дни след ухапването:

• Субфебрилна температура;
• Главоболие;
• Втрисане;
• Болки в мускулите;
• Гадене и повръщане;
• Диария;
• Болки в ставите;
• Объркване;
• Обрив;
• Кашлица;

Някои, заразени с бактерията от ухапването от кърлеж, могат да проявят толкова леки симптоми, че никога да не потърсят медицинска помощ, а телата им успяват да се преборят с инфекцията от сами.

Но понякога нелекуването на заболяване, при което се развият персистиращи клинични изяви, може да бъде толкова сериозно, че да наложи хоспитализация.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Обикновено са необходими около 14 дни след ухапването от кърлеж да се проявят някакви клинични изяви на заболяването.

Ако получите някакви симптоми в рамките на този период и сте били жертва на кърлежово ухапване, потърсете личния си лекар.

Ако развиете някой от горните клинични изяви скоро, след като сте били в район, който е известно, че има кърлежи, също е наложително да потърсите лекарска помощ.

Не забравяйте да споделите с лекаря си, че скоро сте били ухапани от кърлеж или сте били на място, където е известно, че има голяма популация кърлежи.

Какви са причините?

Бактериалното заболяване се причинява от бактерията Ehrlichia chaffeensis, чийто преносител е основно вид кърлеж Lone Star.

Кърлежите се хранят с кръвта на своя гостоприемник, като се захванат за него, като нарушават повърхността на кожата му и започнат да смучат, докато увеличат многократно размера си.

В процеса на хранене насекомите предават бактериите на здравия си гостоприемник.

За да развиете заболяването човек трябва да бъде ухапан от заразен с бактерията кърлеж. Впоследствие инфекциозните организми навлизат в кожата и в крайната сметка нахлуват в кръвния поток.

Но преди да може да предава бактериите, кърлежът трябва да е прикрепен за кожата и да се храни най-малко 24 часа.

Ако кръвосмучещото насекомо изглежда подуто се смята, че храненето му е продължило достатъчно дълго, че да се е осъществило предаването на бактериите.

Премахването на кърлежи възможно най-скоро ще предотврати инфекцията.

Възможно е също така, заболяването да се предаде и при кръвопреливане от майката на плода и чрез директен контакт със заразено заклано животно.

Лечение на ерлихиоза

Ако лекарят подозира заболяването или друга предизвикана от ухапване от кърлеж болест, най-вероятно ще ви бъде изписан доксициклин.

Антибиотикът обикновено се прилага 7-10 дни като признаците и симптомите на болестта трябва да започнат да отшумяват в рамките на 2 дни.

Но ако заболяването при вас протича по-тежко, антибиотичният курс ще бъде по-дълъг.

При бременност се изписва рифампицин, тъй като доксициклин е противопоказен при бременност.

Превенция

Носете светли дрехи, тъй като кърлежите са тъмни на цвят и лесно ще ги забележите върху светлото облекло, преди още да са се прикрепили към кожата.
• Избягвайте носенето на отворени обувки, сандали или чехли, тъй като кръвосмучещите насекоми обитават тревисти площи и много лесно могат да се прикрепят към откритата кожа на крака.