Болестите на бъбреците не само увеличават риска от инфаркти и инсулти, но и повишават вероятността от усложнения при развитие на остри инфекциозни заболявания.

Хроничните бъбречни заболявания водят до нарушения на метаболизма на калций и фосфор, а това на свой ред до отлагане на калций по стените на кръвоносните съдове и развитие на тромбоза.

Затова при такава диагноза смъртността от инфаркти и инсулти на 40 години е същата като при хора без такава патология на 70-80 години.

Що се отнася до новата вирусна инфекция, то в бъбреците има 2 пъти повече рецептори, които вирусът използва за проникване в организма. Затова и всякакви бъбречни заболявания съществено повишават риска от тежко протичане и смъртност.

Прекараното ново вирусно заболяване на свой ред дава усложнения в бъбреците. При 20-30% от хоспитализираните се развива бъбречна недостатъчност, което може да наложи диализа.

Затова през изминалата 1,5 година работата на нефролозите се увеличи.

Защо наесен се обострят бъбречните заболявания

Есента е винаги горещ сезон за нефролозите. Това е времето за обостряне на цистити и пиелонефрити.

По-голямата част от болестите на бъбреците са имуновъзпалителни, тоест са свързани тясно със сезонни вирусни инфекции. Всевъзможни бронхити, ангини и остри вирусни инфекции провокират обостряне на бъбречни заболявания. За да ги избегнем, е важно да се пазим и да не оставяме да изстинем.

Късите блузки, които оставят корема открит, маратонки на бос крак в съчетание с къси поли и панталони и т.н. е добре да се оставят за лятото.

Особено девойките, които поради анатомични особености са по-склонни към тези заболявания. Болестите на бъбреците могат да се проявят за първи път по време на бременност.

При жените, например, страдащи от хроничен пиелонефрит, бременността в 80% от случаите се усложнява от гестоза – полиорганна функционална недостатъчност.

Също болестите на бъбреците могат да доведат до спонтанни аборти в началото или прекъсване на бременността в края, тежка анемия, късна токсикоза.

Какви са симптомите на свличане на бъбреците – нефроптоза  

Болки с неясна локализация в областта на пъпа, които се усилват при ходене, вибрация и вдигане на тежести. Към нефроптоза физиологично са склонни високите и стройни жени.

Диагнозата се потвърждава на ултразвук, като в 3-4 степен може да се установи визуално при преглед.

Симптоми при бъбречнокаменна болест

Болките са пристъпообразни – тъпи, дърпащи или остра с различна локализация. Болезнените усещания се променят в зависимост от положението на тялото.

Възникват нарушения при уриниране, то става често и болезнено, появяват се примеси на кръв, която се появява при физическо натоварване. Появяват се пристъпи на гадене и повръщане.

При всяка инфекция ли се стига до усложнения в бъбреците

Обикновените цистити, дори и често рецидивиращи, добре се лекуват в домашни условия – с прием на топли течности, букети от полезни билки и чай с червена боровинка.

В червената боровинка се съдържа бензоена киселина – мощен уроантисептик, който е ефективен срещу микроби, предизвикващи цистит.

Инфекцията, която се проявява в долните пикочни пътища се издига нагоре само при допълнителни условия. Ако няма такива, то дори при хроничен цистит остър пиелонефрит – възпаление на бъбреците, се развива в 15-20% от случаите.

Какви са тези условия

Това са състояния, влошаващи уродинамиката. Първото е свличане на бъбреците – нефроптоза. При норма бъбреците са разположени на нивото на 12-тото ребро, а когато е налице свличане 3-4-та степен при ходене те могат да се изместят в областта на малкия таз.

Това се последва от нарушение на венозния оток, изкривяване на пикочопроводите, което води до застой на урина в бъбречните легенчета.

На фона преохлаждане там започва интензивно да се развива инфекция и възниква остър пиелонефрит.

Втората причина е бъбречнокаменна болест, при която камъните запушват отдели на уринарния тракт. Ако те се инфектират, започва развитие на инфекция вътре в тях, която трудно се овладява, дори и с антибиотици.

„Велосипед” – замяна на операция, лимонена вода срещу камъни

Как да предотвратим тези състояния

В миналото при нефроптоза лекарите зашиваха бъбречната капсула към мускули и сухожилия, но практиката показва, че тази тактика е неоправдана. Бъбрекът рядко се задържа във фиксирано положение.

При нефроптоза 1-ва 2-ра степен, когато свличането е с 1,5-2 прешлена, помага укрепването на мускулния-свързващ апарат.

Бъбреците лежат на дългите гръбни мускули, в мускулно-сухожилен корсет, който може да се стегне с лесни методи.

Препоръчителни са два типа упражнения – велосипед в легнало положение, то укрепва мускулите, поддържащи бъбречния апарат. Второто е плуване в стил бруст, тоест жабешката.  

Свличането на бъбреците 3-та 4-та степен, при което е необходим почти постоянен голям прием на антибиотици, е показание за операция.

При бъбречно-каменна болест в миналото също е провеждана операция. Днес при наличие на големи камъни се извършва неинвазивна намеса, т.нар. литотрипсия, при която камъни безболезнено се раздробяват с ударна вълна.

От малките камъни понякога можем да се избавим и с терапевтични методи. Така например, уратните камъни, които се образуват в кисела, а се разтварят в алкална среда, могат да се отстранят като се приемат препарати, съдържащи соли на лимонената киселина.

С аналогичен ефект е приемът на лимонена вода – голям лимон се изцежда в 1 литър гореща вода и се добавя щипка сол. Същият ефект се постига и с лекарствата на основата на натриев цитрат.

Хората, склонни към образуване на камъни от пикочна киселина, трябва да пият лимонена вода редовно.

Образуването на камъни е най-често вследствие на неправилен хранителен режим. Оксалатните камъни са резултат от кафета, силни чайове и ядки, а уратните от червено месо, месни и рибни бульони, твърд алкохол.

Употребата на тези храни при предразположение към образуване на камъни в бъбреците, е необходимо да е с повишено внимание.