На вас или на вашето дете са открили в урината ешерихия коли? От къде се е взел този микроорганизъм? Опасно ли е това? Какво трябва да направите сега?
Медколегията на Lechenie.bg ще ви помогне да си отговорите на тези въпроси?

Ешерихия коли е нормално присъстваща бактерия в човешкия организъм. В червата на човека наличието на този микроорганизъм е задължително, тъй като участва в процесите на храносмилане.

Но това се отнася за червата. В другите тъкани, органи и системи на организма ешерихия коли няма място.

Затова ако при лабораторен анализ на урината са ви открили наличие на тази бактерия, това може да означава – неправилно ви е взета урина за изследване или във вашия уринарен тракт действително има ешерихия коли.

Нека сега направим по-подробен анализ на тези 2 случая.

В началото по повод вземането на урина за лабораторен анализ. Ако вие смятате да дадете урина за бактериална посявка, то провеждането на процедурата е необходимо да се осъществи само с помощта на катетър. Взема се количество, колкото се отделя при едно обичайно уриниране.

Защо именно с катетър?

Това се дължи на факта, че ешерихия коли, която обитава нашите черва, често, особено след изхождане, присъства и по кожата перинеума. От там тя лесно попада във взетата за анализ на урина и резултатите от изследването съответно са неправилни.

Вторият вариант е по-неприятен. Според лекарите от 35 до 50% от случаите на пиелонефрит се предизвикват именно от ешерихия коли / E.coli/.

Тази бактерия има уникална особеност, попадайки в пикочните пътища, се прикрепва към техните стени и вече не е възможно да бъде отстранена чрез потока на урината.

В това се състава и главната опасност от наличието на чревната бактерия в урината. Впоследствие организмът попада в пикочния мехур и предизвиква в него възпалителен процес.

На по-голям риск от това заболяване са изложени представителките на нежния пол, като това е свързано с анатомичните особености на отделителните им органи.

Нерядко ешерихия коли действа, образно казано, в тандем с различни патогенни микроби, например със стафолококи и пр.

Също така често ешерихия коли се открива в урината на малки деца. В ранна възраст човек се изложен на риск от заразяване, тъй като имунитетът му е все още слаб и при попадане на чревната бактерия в уретера, тя не среща никакъв отпор от страна на локалния имунитет. Ешерихия коли в урината може да бъде и причина за цистит.

Опасността от наличието на чревната бактерия в пикочните пътища се свързва и с това, че способства за понижаването на имунитета и се създават отлични условия за развитие на по-тежки инфекции, като такива, предизвикани от причинителите на гонореята, уретрита или на хламидиозата.

Поради това „пребиваването“ на ешерихия коли в пикочните пътища не е добър признак.

Въпреки това съвсем невинаги, когато резултатите от лабораторния анализ на урината показват наличие на чревната бактерия, лекарите назначават някакво лечение.

Ако се чувствате добре, не ви безпокои нищо, то най-вероятно лечение няма да бъде необходимо.

Но то ще бъде задължително, ако вие се готвите за операция на органите на малкия таз или очаквате дете.

В такъв случай всякакъв източник на инфекция следва да бъде унищожен, тъй като последствията от него могат да бъдат много опасни за вашето здраве.