Проблемите с щитовидната жлеза могат да се установят абсолютно внезапно – чувствате се добре, отивате в поликлиниката при личния си лекар за профилактични изследвания и изведнъж възли.

Какво „се завързва“ в щитовидната жлеза и как да се борим с него, разказва общопрактикуващия лекар във Ню Йорк, САЩ, Йенс Асана.

Причина за всички беди

Заболяванията на щитовидната жлеза се отнасят към категорията на най-разпространените. Сред ендокринните патологии те заемат второ място след захарния диабет.

Ръстът на заболеваемостта през последните години специалистите свързват на първо място с влошаващата се екологична обстановка, особено в големите градове. Освен това, към рисковите фактори се отнасят недостигът на йод във водата и храната, а също и повишеният радиационен фон.

Всички тези негативни явления способстват, в частност за възникването на патологични образувания, към които се отнасят възлите и кистите на щитовидната жлеза.

Има ли проблем?

Тъй като щитовидната жлеза е орган, отговарящ за енергийния обмен в организма, то симптомите, сигнализиращи за проблеми, обикновено са свързани с недостиг на енергия. Това са слабост, промени в настроенията, покачване на теглото или напротив, необяснимо отслабване.

Тези симптоми, особено през зимата, могат да бъдат установени така или иначе при всеки един жител на голям град. Но ако те имат регулярен характер, то вероятно е дошло времето да се обърнете към ендокринолог.

И тъй като, ако във функцията на тази важна жлеза протичат някакви нарушения и се развива заболяване, неговите признаци често не се проявяват веднага. Например, възелът може да се формира и да расте с години, но хората търсят лекарска помощ едва тогава когато той забележително увеличи размерите си и започне да ги безпокои.

А, както е известно, всяка болест значително по-лесно се лекува в ранен стадий, отколкото ако е вече в напреднала форма.

Ако се обърнете към ендокринолог с оплаквания за сънливост и лесна уморяемост, първото, което ще направи е да опипа шията ви с цел откриване на уплътнения или увеличения на щитовидната жлеза.

Ако заподозре някакъв проблем с този орган, то тогава той ще назначи пълна кръвна картина и ултразвуково изследване. Това ще позволи откриването на конкретното заболяване, от което страда вашата щитовидна жлеза.

Какво представлява възелът?

Какви са причините за възникване на възли в щитовидната жлеза /впрочем, нерядко става въпрос за множество възли /? Една от тях, според ендокринолозите, е недостигът на йод, постъпващ в организма с храната и водата.

Това се дължи на факта, че микроелементът е необходим на щитовидната жлеза за синтез на хормони. А недостигът на йод води до намаляването на техния синтез.

За да се попълни дефицитът на хормони и, образно казано, да вземе от кръвта малкото наличие в нея йод, щитовидната жлеза започва да функционира по-интензивно и увеличава размерите си – образува се гуша.

Въпреки това не всички нейни участъци функционират с еднаква активност. Усилената дейност в някои зони се съпровожда с разширяване на съдовете, което влече със себе си изменение плътността на тъканите. Така се формира възел, представляващ изменена по своята структура част от щитовидната жлеза.

Към това следва да се добави, че недостигът на йод е само една от причините за възникването на това патологично образувание.

В България населението не страда от недостиг на йод, поради съществуващата наредба за продажба на йодирана сол и така когато приемаме сол с храната ние си набавяме необходимите ни за деня количества йод.