Защо изобщо да лъжете дрегера за алкохол? Нима ние учим читателите си на нещо противозаконно? Не, принципът, че на пияните не им е мястото зад волана, е свещен.

Често обаче се случва служителите на пътна полиция да се опитват да превишат своите правомощия, опитвайки се да наложат наказание на шофьора само заради издишваните изпарения.

Но миризмата от устата свидетелства за наличие в организма на продукти от разпада на алкохола, но не и за степента на алкохолното опиянение.

Освен това метаболизмът на всеки човек е индивидуален, и един може да си пийне чаша вино, когато обядва, а друг пък от тази чаша мигновено да се напие. Но това няма как да се докаже на катаджията.

Освен това, дори позволената от закона доза алкохол в резултат на теста се оказва завишена, ако шофьорът е отпил последната глътка съвсем неотдавна – частиците алкохол напускат устната кухина в рамките на 10 минути, а приборът за тестване е разчетен да улавя „газовете“ от белите дробове, а не от устата.

Така че рано или късно всеки, който кара автомобил се сблъсква с въпроса как да излъже алкохолният тестер, ако е с махмурлук или просто има алкохолен дъх.

1. Първият способ да излъжете дрегера е като отложите максимално времето до непосредствената проверка. За това време нивото на алкохола ще се понижи до приемливото, ако действително сте изпили чаша вино или бира. За да проверите как работи това, можете да си купите такъв алкохолен тестер и да тренирате, като измервате времето.

2. Вторият способ популярен сред шофьорите - да направите серия от дълбоки вдишвания и издишвания, като вентилирате така белите дробове. Дрегерът е разчетен според тяхната функция, а не по състоянието на устната кухина. Издишванията трябва да бъдат повече, отколкото вдишванията.

3. Третият способ е да активизирате собствената си обмяна на веществата. Тук на помощ идват леките стимулатори – кафе, силен чай, сукцинова киселина, и физически упражнения.

4. При много шофьори този метод да заема първо място, макар и изобщо да не е ефективен. Споменаваме го, за да развенчаем заблуждението за ползите от ментоловите дъвки, индийското орехче, карамфилът и градинския чай.

Така мъжете могат да излъжат жените си, но не и дрегера. Макар че тези средства помагат миризмата да се прикрие, алкохолът в кръвта си остава на същите нива.

5. Безполезен е и ментоловият освежител за устната кухина, който не само не понижава нивото на алкохола в кръвта, а допълнително го повишава, тъй като в състава му се съдържа спирт. Да го нажабурите с него устата е най-лошото, което можете да направите.

6. Миенето на зъбите и жабуренето на устата не са опасни, когато е със средства, които не съдържат спирт, но работят по същия начин като дъвката или магданоза.

7. Растителното масло, както твърдят, също помага да се излъже дрегера. Но всъщност работи преди приема на алкохол, като помага на човек да не се напие.

8. Обилната закуска и шоколадът действително помага, като ускоряват разпада на етанола и свързвайки още не усвоения алкохол.

9. Съществуване мнение, че ускоряване на разпада на алкохола може да се постигне и с прием на витамини от група В и Е. Но за да подействат е нужно време.

10. Накрая, ако шофьорът все пак има лошия късмет да се срещне с катаджия, като преди това е пил нещо, то тогава единственото спасение е да духне възможно най-силно, което кара дрегера да даде грешка.