Дъждовното време се свързва с един период в дните на човека, където най-често той е затворен в тях, седнал пред телевизора, тъпчещ чипс, пуканки и шоколад и гледащ поредния филм, който не му е интересен, но нали се сещате... няма по-интересен в момента по останалите канали.

Обездвижването е проблем, с който много от нас, които водят заседнал начин на живот трябва да се примиряват ежедневно, но когато и метеорологичните условия се намесят вече става страшно.

Всъщност от дъжда, можете да извлечете много ползи за здравето си, за които дори не сте се и замисляли.

И във всички случаи, предложенията, които ще прочетете в следващите редове са не само по-добра алтернатива от скучния самотен следобед с пълния хладилник, но и наистина ще ви помогнат да се възползвате пълноценно от свободното ви време, вече „не“ провалено от досадният порой.

1. Излезте да тичате в дъжда

Не, не го правят само лудите маратонци, които не могат да пропуснат тренировъчен ден, защото ще „размести“ режима им. Всъщност най-добрите тренировки стават в дъжд.

Проведени са експерименти и проучвания, включващи много хора, които тренират на по-топли условия навън и такива, които избират дъждовното време и е научно доказано, че ако не друго, то студът допълнително забързва метаболизма ви и ви помага да изгорите още повече калории.

Да, ако не си облечете топлото горнище и излезете по тениска под капките, да, ще ви е малко студено и сигурно некомфортно, но пък ще горите повече калории.

Струва си да изтърпите такова малко неудобство, нали? Също така, няма да се съобразявате с непрекъснато минаващите хора, жени с деца, семейства с бебешки колички и целуващи се двойки, излезли на разходка по алеите – а те са много.

Най-много да срещнете някой друг бегач, който е решил да се наслади на времето, също като вас. Нещо друго – всеизвестно е, че топлото време изморява.

Да се тренира на студено не само ще ви помогне да изгорите повече калории, но и ще ви помогне да го направите по-лесно и без толкова усилия – въпреки че ви се струва, че обичайното време ви минава прекалено бързо и щом не се чувствате толкова уморени, тренировката няма такъв ефект, това не е така – неприятните свойства на жегата да изтощава са добре познати и най-вероятно тренировката ви не само, че не е неефективна, ами е и по-ефикасна.

Друго, не толкова известно свойство на дъжда, също така е, че така характерният му мирис оказва наистина голям ефект върху начина, по който се чувстваме – той е способен да намали стреса чувствително и да подобри настроението ви до 60%.

Ако пък толкова ви е страх, че ще се разтопите под дъжда, притичайте до най-близката фитнес зала и се възползвайте от пътеката – пак е нещо, нали?

2. Почистете дома

Така и така сте вътре – започвайте! Освен, че след като приключите с основното почистване ще се наслаждавате на добра и приятна обстановка, със сигурност ще се чувствате истински удовлетворени от себе си, пък и защо да не си поканите гости тази вечер – утре, ако вали да има повод да го изчистите пак?

Чистенето на дома, също така, ще ви помогне да изгорите немалко калории – все пак да изметеш и измиеш навсякъде е физическа дейност, караща организма да се движи и да прави нещо – много по-добро от стоенето пред телевизора.