Хората с висок коефициент на интелигентност по-лесно усвояват информация и по-добре се справят със сложни задачи. Но винаги ли високият интелект помага? Може би, понякога това е повече проклятие, отколкото благословия?

Може би ви се струва, че невероятно високото IQ дава редица привилегии. Например, не е нужно особено много да се стараете, за да си вземете изпитите. Четете сложни неща и веднага ги разбирате. Без особени усилия се пробвате в интересни области като ракетостроенето.

Всичко това е истина, но и високият интелект има и своите недостатъци. За да установим кои са точно, проучихме няколко научни трудове.

1.През цялото време мислите, вместо да чувствате

Много умните хора разказват, че като цяло добре разбират своите емоции и могат да разкажат за тях на другите хора. Но никога не чувстват облекчение, когато изразяват чувствата си.

Това е всеобщ проблем на умните хора, особено на тези, които са свикнали да изразяват всичко с думи. Те използват думите като димна завеса, и всичко това се усилва, когато те разказват истината.

Не толкова сговорчивите хора са склонни да изразяват емоциите си чрез физически проявления. Те удрят, крещят, удрят с юмруци по масата, бягат, смеят се, танцуват, смеят се, скачат от радост.

Умните пък обясняват. И когато правят това, всичко остава вътре в тях, просто сега има название.

2.Не се научавате да се трудите упорито

Интелектуално развитите хора чувстват, че могат да се движат напред по-бързо и по-лесно, отколкото другите хора. Но високият коефициент на интелигентност не гарантира успех, а по-умните невинаги успяват да развият настойчивост, необходим за неговото постигане.

Интелектът се превръща в проблем, когато рано разбере, че не е нужно да се труди упорито, за да постигне желаното. И никога не сформира работна етика.

3.Околните често очакват, вие да се представяте по-добре от всички

От вас автоматично се очакват най-високите резултати, и не е важно в какво. Няма с кого да си поговорите за своята слабост и уязвимост.

Друг недостатък са завишените очаквания – постоянният страх от провал, че няма да се справите и да станете най-добрия.
Това кара умните да се страхуват от провала толкова, че да не могат да рискуват, да се боят какво ще се случи, ако загубят.

3.Хората се дразнят, че ги поправяте, когато разговаряте с тях

Ако умният знае, че неговият събеседник греши, трудно ще се въздържи да не го поправи. Тук е необходимо човекът с висок коефициент на интелигентност да преусеща дали неговата забележка би разстроила или смутила някого. Иначе рискува да загуби приятели.

Да бъдеш умен е неприятно, защото никой не желае да бъде поправян и тогава всички се отдръпват от такива хора.

4.Склонни сте да преосмисляте нещата

Умните хора губят прекалено много време в анализи и преосмисляне. Стават прекалено сантиментални, когато се опитват да намерят обяснение на всяка идея или преживяване.

Освен това им е по-трудно да вземат решения. Осъзнаването на възможното развитие на събитията, което се случва при прекалено детайлен анализ, може да не позволи на умния човек да вземе решение.

5.Хората ви считат за самохвалко

Понякога околните мислят, че умните само се хвалят със знанията си. Но това ги огорчава. Например, той се мисли за прекалено умен, а умният човек често само иска да помогне на хората.