Рискът от сърдечно-съдови заболявания е много по-висок при излагане на силно замърсен въздух, особено за хората с диабет. Това е заключението на ново проучване, публикувано в рецензирано списание по Ендокринология.

Авторите на изследването, учени от Израел, установили, че излагането на замърсен въздух повишава нивата на кръвната захар и на холестерола, и на други фактори, които увеличават сърдечно-съдовия риск.

В САЩ, сърдечно-съдовите заболявания причиняват смъртта на около 610 000 души, в България през 2015-та година са починали около 110 000 души, като малко над 60% от тях, в резултат на патологии на органите на кръвообращението, тоест около 66000 души годишно у нас си отиват от този свят, поради сърдечно-съдови заболявания.

Затлъстяването, неправилното хранене, недостатъчната физическа активност, високото кръвно налягане, високите нива на холестерола, и диабетът са сред факторите, известни на повечето от нас, увеличаващи риска от сърдечно-съдови заболявания.

Сега, новото проучване на д-р Новак и неговите колеги излага тезата, че и замърсяването на въздуха трябва да бъде добавено в този списък.

В рамките на проучването екипът от учени анализира данни на 73 117 души в зряла възраст, които живеят в южната част на Израел, където замърсяването с прахови частици е доста високо.

Всички участници били или пушачи, или с поставена диагноза „диабет“, исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, или с високи нива на лош холестерол и/или на триглецириди, което състояние е известно като дислипидемия.

Изследователите използвали сателитни данни, за да определят количеството слънчева светлина, която бива блокирана от частиците прах, заедно с други детайли за метеорологичните условия, за да генерират модел, който позволява определянето на излагането на замърсяването на всеки от участниците съобразно тяхното местожителство.

Излагането на прекалено големи концентрации прахови частици се свързва с високо ниво на кръвната захар, и на холестерола

Анализирайки повече от 600 хиляди кръвни проби от участниците, изследователите установили, че излагането на високи нива на прахови частици през предходните 3 месеца се свързва с нарастване на сърдечно-съдовите рискови фактори.

И по-точно изследователите установили този факт, като сравнили данните на участниците, които били изложени на сравнително ниски нива на прахови частици, като тези с високо ниво на експозиция били с по-високи нива на кръвната захар, с над нормалните концентрации в кръвния поток на лош холестерол, а също и на триглецириди.

Освен това, високото ниво на излагане на прахови частици се свързва с понижени нива на липопротеините с висока плътност, които са ни познати като добър холестерол.

На участниците с диабет влошеното качество на атмосферния въздух им влияе най-зле. Изследователите съобщават, че тези, които не били на инсулин, са сравнително защитени, като при тях се наблюдават съвсем незначителни промени в нивата на кръвната захар и на холестерола.

Израелските учени отбелязват, че излагането на замърсен въздух не се отразява незабавно върху кръвните проби. Едва на 7-мия ден след излагането на прахови частици могат да се наблюдават промени в нивата на кръвната захар, холестерола или на триглециридите.

Постоянното излагане на такива замърсяващи частици само в рамките на 3-месечен период се превръща в рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Но вместо заключение д-р Новак отбелязва, че замърсяването на въздуха допринася относително малко за увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Обаче малките изменения в кръвната захар допринасят за значително нарастване на кардиориска.