Възможностите на ретиноидите са известни на човечеството вече няколко хиляди години. Как се използва това подмладяващо вещество?

Какво е това ретинол и за какво е нужен той?

Ретиноидите представляват група от натурални и синтетични производни на витамин А, които се използват и във фармакологията, и в козметиката, като в последната се използват за намаляване на фотостареенето – пигментните петна, акне, хиперкератоза, бръчки.

Ретинолът е известен със своята способност да обновява кожата и колагена и да оказва лек пилингов ефект, стимулирайки синтеза на колаген в кожата.

В резултат роговият слой омеква и се заглажда, а първите признаци на стареенето изчезват. Ретиноидите са мастноразтворими и лесно проникват в епидермиса.

Изследванията доказват, че концентрацията на 0.025% е достатъчна за постигане на ефект. 75% от ретиноидите остават в епидермиса, около 20% проникват в дермата, същевременно само 40% действат, а останалите не се трансформират и не оказват никакво въздействие върху структурата на кожата.

Така ретинолът е необходим и незаменим. Освен това не изисква сериозни козметични процедури и е подходящ за домашно използване. Средства с ретиноиди предлагат повечето козметични марки.

Но всичко ли е толкова просто? Безусловно, не. Първото, което трябва да се запомни е, че не трябва да се очаква моментален ефект след нанасяне на средства с ретиноиди.

Въпреки че много средства обещават обновена кожа след няколко нанасяния, забележими изменения се случват едва 10-12 седмици на редовно използване, отбелязва Гари Фишер, професор по дерматология в медицинското училище на Мичиган, САЩ.

Също следва да се отчете, че ретиноидите благодарение на тяхната способност да регенерират кожата, е по-добре да се използват вечер.

През нощта, когато протича естественият процес на обновяване на клетките тяхната ефективност нараства. А сутринта не забравяйте да нанесете средство с висок УВ-фактор – филтърът ще ви защити от ултравиолетовите лъчи, което може да доведе до появата на пигментни петна.

Когато използвате средства с ретинол, не трябва да съчетавате с други активни вещества. Например, салициловата киселина в съчетание на ретиноидите води до раздразнение и зачервяване.

А пък бензоил пероксидът изобщо може да деактивира ретинола. Така че внимателно изучавайте състава на тониците, серумите и кремовете.

Но това не означава, че когато използвате средство с ретинол, трябва да преустановите употребата на всякакви други козметични средства.

Съчетавайте го с класически овлажняващи кремове. Овлажняващите компоненти в техния състав ще успокояват и омекотяват леко раздразнената кожа от ретинола.

Изследванията доказват, че дори нанасянето на ретиноиди върху овлажняващ крем по никакъв начин не повлиява на ефективността на активността на активния компонент, отбелязва дерматологът Джошуа Цехнер.

Избирайте максимално меки средства с ретиноиди, ако ги използвате първи. Помнете, че първоначално е възможна появата на раздразнение и зачервяване на кожата, най-важното е да се прекалено силно изразени.

А ако започне белене и кожата придобие агресивен червен оттенък – спрете употребата – възможно е да сте избрали твърде силна концентрация.

Важна забележка – ако една седмица сте използвали средството, след това сте направили 2-седмична почивка и сте възобновили курса – кожата ви ще развие толерантност към ретинола, което ще сведе ефектът му до минимум.

Отнесете към средството като ходене във фитнес зала. Ако спирате тренировките всеки път, когато мускулите започнат да ви болят, тогава няма да постигнете никакъв резултат.