Немалка част от инсултите са резултат от неумел опит на болния да вземе ситуацията под контрол.

От хипертония страдат дори и бебета

При тези, които живеят с повишено кръвно налягане рискът от инсулт е 7 пъти по-висок, затова и много хипертоници имат едно желание – по-бързо да свалят високите стойности, като се нагълтат с таблетки.

И много по-малко хора знаят, че инсултите често се случват след рязко медикаментозно понижаване на кръвното.

Хипертонията засяга около 1/3 от възрастното население на страната, а постоянно високото – всеки 10. От високо кръвно страдат и децата, дори бебетата – при затлъстяване или когато майката по време на бременност е пушила много. Как да разпознаете проблема?

Не трябва да се смята, че на хипертоника непременно лицето му е зачервено, цепи го главата, страда от раздвоено зрение.

Как да разпознаете артериалната хипертония?

Признаците на съвременната форма на болестта не са толкова ярки, особено в началния стадий – слабата болка, тежестта в челото, главоболието, умората.

Много хора не усещат симптомите първите 10-12 месеца, а някои и с години. Понякога са забележими психологичните изменения – повишената нервозност, раздразнителност.

Неслучайно съществува понятието хипертоничен характер. Могат да бъдат уверени в артериалното си налягане само тези, които редовно го измерват.

За здравите хора е достатъчно да изберат един ден във всеки сезон и да го измерят сутринта, през деня и вечер. Ако кръвното е в норма – 120 на 80 мм живачен стълб, няма причина за притеснение.

9 от 10 души лекуват хипертонията неправилно

Само половината от страдащите от високо кръвно знаят за него. А сред тези, които са с диагнозата, се лекуват само 50%. Останалите се чувстват бодро и не желаят да пият химия.

А тези, които съблюдават препоръките на кардиолога, не експериментират с нови препарати, не променят дозата или честотата на приема на таблетки – не повече от 10%.

Тоест 9 от 10 души с високо кръвно не получават комплексна медицинска помощ и остават в групата с повишения риск от инсулт. 1/3 от инсултите и инфарктите, както са пресмятали лекарите, могат да се избегнат, ако всички хипертоници се бяха лекували.

При високо артериално налягане сърцето се затруднява с повишеното натоварване. Стените на миокарда се удебеляват, а с течение на времето изтъняват.

Развива се сърдечна недостатъчност, при която нарушението на кръвоснабдяването е още по-значително, а това означава, че и с хипертонията справянето е по-трудно.

Необратими изменения могат да се случат и в кръвоносните съдове на бъбреците. Атеросклерозата, както показват последните изследвания, също се развиват по-бързо, когато кръвоносните съдове са под напор.

Плаката свива лумените в тях, от това налягането е още по-високо – като напорът на водата при запушен шланг. Състоянието на сърцето, бъбреците и главния мозък са основните показатели, по които се ориентира лекарят.

Ако те страдат е необходимо лечение, дори когато кръвното не е силно повишено. А при по-сериозни стойности при възрастни пациенти, но при стабилно здравословно състояние, лекарят препоръчва само терапия с билки.

Свалянето на кръвното с повече от 20% е опасно за здравето

Принцип – бързото сваляне, когато то вече се е вдигнало доста, е принцип, който отдавна е надминал времето си.

Бързото му падане, особено при тежки форми на хипертония, може да доведе до рязко влошаване на кръвоснабдяването на мозъка. Тъй като кръвна нахлува в главата, а кръвоносните съдове не успяват да се разширят достатъчно.