И в миналото са се прокрадвали подозрения, че слънцезащитните кремове не са съвсем безопасни, но настоящото изследвания предизвиква сериозни притеснения що се отнася до мъжката плодовитост.

Детски учени установиха, че 13 от общо 29 УВ филтъра, използвани в слънцезащитни продукти в САЩ и Европа могат да нарушат функцията на мъжките полови клетки – сперматозоидите, някои от тях дори имитират ефекта на женския полов хормон прогестерон, възпрепятствайки тяхната подвижност.

Но засега УВ филтрите са били тествани единствено върху човешки мъжки полови клетки само в лабораторни условия, така мъжете все още няма за какво да се притесняват.

Учените обаче подчертават, че това е взаимовръзка, която изисква допълнително изследване.

Тези данни са от значение, от гледна точка на това, че при изключително много случаи на мъжки стерилитет причина така и не е възможно да бъде открита, посочва ръководещият изследването Нилс Скакебек от Копенхагенския университет в Дания.

Следва да се отбележи, че докато връзката между някои съставки на слънцезащитните продукти и нарушената функция на сперматозоидите засега остава не съвсем ясна, то причинно-следствената връзка между излагането на ултравиолетови лъчи и рака на кожата, е скрепена с доста солидни доказателства.

И затова учените съветват мъжете да не избягват нанасянето на слънцезащитни кремове през наближаващия летен сезон.

Но средствата за защита от вредното въздействие на слънчевите лъчи са 2 вида – физически, които отразяват ултравиолетовите лъчи със съставки като цинк, както и химически такива, които поглъщат ултравиолетовите лъчи, препятствайки достигането им до кожата.

И датското проучване сочи, че УВ абсорбентите в химическите слънцезащитни средства също могат да въздействат неблагоприятно на сперматозоидите.

Вече е установено, че УВ филтрите в слънцезащитните продукти могат лесно да се абсорбират през кожата, и проучвания са установили в кръвните проби са доброволци, взели участие в провеждането на изследване, и в 96% от пробите им на урината.

Но все още не е съвсем ясно дали това е здравословен проблем и именно това накара датският екип от учени да тества 29 от 31 ултравиолетови филтри, одобрени за употреба в слънцезащитни продукти в САЩ и ЕС, върху живи, здрави, дарени от доброволци сперматозоиди в лабораторни условия.

Клетките били тествани в буферен разтвор, който имитира условията на женски фалопиеви тръби. Изследователите наблюдавали как ултравиолетовите филтри, засягат калциевата сигнализация, която е от съществено значение за движението на сперматозоидите.

Тези калциеви сигнални пътища  обикновено се стимулират от хормона прогестерон, но отборът установил, че 13 от 29 УВ филтъра – или 45% също осъществявали калциева сигнализация.

Този ефект се проявил при много ниски дози от веществата, по-ниски, дори от тези, които се откриват във вътрешната среда на тялото след нанасяне на слънцезащитен крем на цялата кожа.

Учените също установиха, че 9 от ултравиолетовите филтри специално отварят каналите на калциевата сигнализация, като този процес се стимулира от прогестерона, което предполага, че филтрите имитират функцията на женския полов хормон, и това възпрепятства правилното движение на сперматозоидите, което може да окаже неблагоприятно въздействие върху мъжката плодовитост.

Но резултатите от изследването показват, че знаем малко за продуктите, с които мажем телата си, когато се излагаме на пряка слънчева светлина, и определено има нужда от повече проучвания по тази тема.

Следователно и контролиращите агенции трябва да обърнат по-специално внимание на това как средствата за слънчева защита въздействат върху тялото.