Много се пише по темата как да се организираме и да постигнем успех.

Но е много трудно човек да изглежда наистина способен и оправен, ако в банята му се е спукала тръба, а кухнята е протекъл каналът на мивката, и той не знае какво да прави. Успешният човек държи всичко под контрол, дори и до най-малките битови детайли.

1. Да разбира поне малко от ВиК инсталации

Не е задължително да се разбира от всички детайли на ВиК оборудването. Но просто е необходимо да знаете къде се намира кранът, който спира водата в случай на теч.

Вредата от подобна авария може да бъде катастрофален – много бързо може да напълните апартамента на съседите с вода. Така се мислете, а отделете 5 минути, за да разберете как е устроена ВиК инсталацията в жилището ви.

2. Да умее да използва газ

Навярно сте чували за страшните произшествия, причина за които е било неправилното използване на газов котлон или на бойлер.

Поне трябва да знаете как точно работят газовите ви уреди и какво да правите, в случай че сте почувствали миризма на газ.

3. и електричество

Не трябва да забравяте и за електричеството. Старите кабели и пускащата от време на време искри розетка – проблеми има всякакви. Ако не знаете какво да правите принципно, е добре да стане наясно как стоят нещата във вашето жилище.

4. Да умее да готви

Не всеки обича да готви. Може да не умее да приготвя сложни ястия на френската кухня. Но е срамно да не знаеш как се приготвя пилешко, гарнитура и салата. Това е просто срамно.

В интернет е пълно с рецепти и кухненски трикове. И всъщност всеки може да изпече парче месо или да направи зеленчуци на грил.

5. Да усвои базовите навици на ремонта

Базовите навици за декориране на помещението и на козметичния ремонт още на никого не са навредили. Ако опитът ви да боядисате стената се превръща в нещо, което в никакъв случай, не ви харесва, означава, че имате проблем, който спешно трябва да решите.

6. Умение за смяна на ключалка

Усвояването на този навик е изключително просто, и няма да ви се налага да го използвате често. И все пак ще ви се налага, ако си загубите ключовете или се пренесете в ново жилище под наем.

7. Да знае какво да прави, когато се повредят домакинските електроуреди

Техниката има свойството да се разваля и да се чупи, но в много случаи това може да се поправи. Понякога дори и безплатно, ако не сте загубили гаранционната карта някъде.

Важно е да се научите да съхранявате всички документи за закупената техника и да не ги губите. Вие сте длъжни да знаете, къде да се обръщате в случай на разваляне за диагностика и ремонт.

8. Да ходи на редовни профилактични прегледи

Разбира се трябва човек само да обръща внимание на външността си и абсолютно да игнорира здравето си. Здравите хора са красиви, тъй като състоянието на техния организъм се отразява на това как изглеждат.

9. Умение за ориентиране

GPS – навигаторът е нещо модерно, но трябва човек да умее да се ориентира и сам в пространството. На това може да се научи, като просто тренира и се интересува от това, което се намира недалеч от него.

10. Да знае как да се държи сред природата

Най-малкото да изучи всички правила, които е необходимо да се спазват при ходене на пикник.