Повдигане на кожата на ръцете в домашни условия – до колко са ефективни неоперативните методи за лечение на провиснала кожа?

Птозата е провисване на кожата, предизвикано от различни фактори. Често кожата на ръцете старее преждевременно и не съответства на възрастта на жената – става суха, отпусната, набръчкана, бледна и пигментирана. Подобни симптоми се предизвикват от различни:

• Възрастови изменения, предизвикани от понижаване на колагена и съдържание на течността в пространствата между клетките.
• Хормонални изменения, възникващи на фона на приема на препарата, бременност, кърмене, прекарани патологии, репродуктивна система;
• Рязко понижаване на теглото, в резултат на което кожата не е успяла да се върне в нормалното състояние.
• Ненадлежна грижа – злоупотреба със солариума, слънчевите бани;
• Наследственост;

Целесъобразността и ефективността на повдигане на кожата на ръцете в домашни условия зависи от стадия на птозата – ако отпускането превишава 30%, да се коригира тази ситуация е възможно единствено само с професионални методи – мезотерапия, миостимулация, професионален масаж, озонотерапия, пластична хирургия.

В началните стадии и за профилактика на увисването на кожата може да се обработи самостоятелно.

1. Повдигане на кожата в домашни условия – със скраб

Пилингът позволява ускоряване на регенерация и кръвообращението, насищане на тъканите с кислород. Това се случва благодарение на свалянето на горния загрубял слой и отварянето на порите.

Препоръчва се такова почистване да се прави ежедневно, особено важно е преди други манипулации.

Скрабът е достъпно средство за повдигане на кожата на ръцете. В него влизат подръчни компоненти, които има всяка жена – сол, мед, утайка от кафе. Всички компоненти трябва да се смесят и интензивно да се втрият в кожата на ръцете.

2. С билки

Ваните на основа на билкови отвари са полезни не само за кожата на ръцете, но и за общото състояние на организма. За целебната отвара могат да се използват – девесил, брезови пъпки, лайка, коприва, борови иглички.

За 5 литра вода са необходими 500 грама чист билков материал. Не е задължително да се използва целият списък, може да се редува. Компонентите се заливат с вряла вода и се оставят в продължение на 30-минути.

След това отварата трябва да се прецеди и се добавят във ваната три пъти в седмицата.

3. Ефективни масла за повдигане на кожата на ръцете

Етеричните и мазните масла са прекрасно средство за повдигане на кожата на ръцете в домашни условия. Използват се в състава на масажни смеси.

Приготвянето им в домашни условия е сравнително просто. За основа се взема мазно масло – зехтин, жожоба, бадеми, прасковени или грозде.

Но от избраните масла се най-наситени с етери са розмарин, лавандула, мента, цитрусови и хвойнови. На 100 милилитра вода се слагат до 20 капки етерични масла.

Процедурата повишава еластичността, извеждат се токсините, укрепват се стените на кръвоносните съдове.

4. Апликации и маски

Апликация е физиотерапевтична процедура за оказване на механично, топлинно и механично въздействие на определен участък от тялото. Повдигането на кожата ръцете в домашни условия е следната:
• Отрязъкът от тъканите се пропиват от целебен състав от светлосиня глина, сол, ламинария и кафе;
• Тъканта се поставя на ръцете и покрива с фолио;
• Компресът се закрепва с медицинска мрежа и се увива – например с топла дреха;
Такива манипулации са ефективни, ако се извършват систематично.