Навреме се отдръпнете настрани.

18 години сте имали на разположение, за да доведете децата си там, където сте искали да ги видите. И не става въпрос за професиите на адвокат, лекар, футболист или още нещо.

За тези 18 години сте били длъжни децата си с всичко необходимо, за да могат да живеят щастливо по-нататък.

18 години вече са отминали, времето ви е изтекло като родители. И е време да се оттеглите настрани. Ако не сте успели да ги научите на нещо досега, вече е прекалено късно.

От този момент трябва да започнат да се оправят единствено сами без вашата намеса. Да, сега няма да ви е лесно да наблюдавате как правят грешки, според вас, постъпки, но е трябвало да мислите по-рано. Не се ядосвайте, вашето време е отминало.

Остава ви само едно, на какво сега можете да научите порасналите ви деца – сами да си стоят на краката без вашата подкрепа. Но можете да го направите само по един начин – да се отдръпнете настрани.

Всички 18 години възпитание ще бъдат напразни, ако не предоставите сега на детето да използва всичко усвоено от вас на практика.

Иначе за какво сте учили децата си да бъдат независими, да мислят със собствената си глава, да вземат решения и всичко останало?

И знаете ли какво? Ако сте наполовина толкова добри родители, колкото би трябвало, вашите деца ще се справят прекрасно с всичко, когато ги оставите в покой.

А ако не престанете да се месите, те ще оценят това като признание, че нещо сте изпуснали във възпитанието, и те не са способни да живеят самостоятелно.

Навярно сами знаете, до какво може да доведе намесата на родителите в живота на порасналите деца. В най-добрия случай това изглежда като снизходително покровителство, а в най-лошия като натиск. Тогава отношенията с порасналите деца на равна основа няма да ви се получат.

Всеки път, когато се намесвате в личния живот, вие ще им давате да разберат, че не са способни да се грижат сами за себе си. И това по никакъв начин не може да се отрази на тяхната самооценка, което просто изобщо не е вярно.

Може би, изобщо няма да се получи да живеят този живот, който вие сте мечтали за тях, но ако вие сте правилните родители, това не трябва да ви вълнува.

Разбира се, човек не престава да се учи, когато навърши 18 години. На вашите деца им предстоят още много неща, а и на вас също.

В противен случай животът им би бил твърде скучен. Но на следващия етап те трябва да си намерят други учители, и сами да избират къде, на какво, как и с кого да се учат?

Вашата роля става единствено спомагателна и минава на втори план. В идеалния случай трябва да се държите така, че вашето присъствие и влияние да престане да се забелязва от децата.

Да стоите настрани – това сега е вашата първа основна функция.
Ако не сте успели да ги научите на нещо досега, вече е твърде късно.

Можете да ги съветвате, ако ви помолят

Какво да направите, ако детето ви моли за съвет? Няма нищо страшно, просто му дайте съвет.