Честото шофиране, и особено работата, свързана с карането на автомобил, може да доведе до развитие на някои заболявания. И те са свързани с продължителното стоене в седнало положение, нарушаване на кръвообращението, а също и много други фактори. Един от най-деликатните проблеми са простатит, хемороиди и някои други проблеми.

И не трябва да се смята, че възпалението на простата е проблем само на мъжете в старческа възраст. При продължително шофиране на автомобил или пък на друго моторно превозно средство – камион, ТИР, микробус, автобус, е напълно възможен, дори и на 25-30 години.

За да разберете същността на проблема, ще поговорим по-подробно за простатита и други професионални заболявания.

1. Развитие на простатит

Мъжете много по-често от жените избират професии, свързани с продължителни пътувания зад волана на леки или тежкотоварни автомобили.

И именно поради тази причина страдат от професионални заболявания, свързани с шофирането по-често. Едно от най-деликатните и неприятните от тях е простатит, възпаление на второто сърце на мъжа – простатата.

Най-вероятно е развитие на това заболяването сред водачите на доста млада възраст, от 20-35 до 40 години, което е пряко свързано с вибрациите и клатенето, принудителното положени, често още и от погрятата или, обратно, твърде студена седалка.

Това води до нарушаване на кръвния поток в кръвоносните съдове на малкия таз, застой на кръвта, и съответно се компрометира храненето на тъканите, включително и на простатата.

Тази жлеза е много чувствителна към хипоксия и застойни явления, причина за които е възпалителният процес. Именно затова и простатит често при тези, които дълго време са зад волана. Не по-малко рискуват и каращите мотори.

Продължително протичащото заболяване с вяла симптоматика, на симптомите на които мъжът не обръща внимание, или което не е разпознато навреме, води до формиране на аденом и дори злокачествен тумор.

По данни на уролози от 20 до 40% от мъжете в трудоспособна възраст имат простатит, обикновено в хронична форма, протичащ скрито.

Това формира нарушения в сексуален план, страда процеса на образуване на сперма, което понижава плодовитостта на мъжете.

Често, съвместно с простатата страдат и другите половите органи – тестисите и техните придатъци, семенните мехурчета. Възпалението може да се разпространи и към пикочния мехур и бъбреците, което усложнява протичането на патологията и нейното лечение.

2. Хемороиди

Още един проблем, който засяга професионалните шофьори, най-много от него страдат младите мъже – от 30 до 45 години.

Но търсят помощ не повече от 10% от всички боледуващи, обикновено до лекар се стига тогава, когато на мъжа не му остават сили и няма възможност да работи повече заради възпалени и кървящи възли.

Но пък в начален стадий е много по-лесно излекуването, отколкото когато на проблема не се обърне внимание на време.

3. Гастрит

Тези мъже, които се занимават с международни превози или прекарват зад волана на автомобила голяма част от времето имат обикновено нарушено храносмилане, защото се хранят в движение, купуват храна от крайнипътни заведения, а това с времето създава предпоставки за възпаление на стомашната лигавица.

4. Други неприятности

Покрай изброеното по-горе, професионалните шофьори са изложени на сериозен риск от следните проблеми с гърба – остеохондроза на шийния или поясния отдел, на които се пада в най-голяма степен натоварването при седене.

Причините за това са продължителното статичното положение и неправилното регулиране на седалката.