Хората, които пият чай с лед, излагат себе си на голям риск от развитието на болезнените камъни в бъбреците, твърдят учени.

Изследователи от център Loyola University Medical Center обясняват, че популярната през лятото напитка съдържа големи количества оксалови киселини – вещества, които водят до формирането на малки кристали, минерали и соли в урината.

Макар тези кристали най-често да са безвредни, изследователи предупреждават, че могат да се натрупат в достатъчно големи количества, за да заседнат в уретерите, извеждащи урината в пикочния мехур.

За хората, които имат склонност към образуването на най-разпространения тип камъни в бъбреците, студеният чай е най-добрият избор, разказва доктор Джон Милнер, доцент от катедрата по урология на университета Лойола в Чикаго.

Обезводняването е най-честата причина за образуване на камъни в бъбреците, отбелязват авторите на изследването. Употребата на чай с лед може да увеличи риска от подобно състояние.

Всички знаят, че през лятото трябва да се пият повече течности, смята доктор Милнер. Много хора предпочитат пиенето на чай с лед, защото калориите в него са относително малко и чаят е по-вкусен от водата.

Въпреки това, от гледна точка на нарушаването на обмяната на веществата, тази напитка може да окаже мечешка услуга.
Мъжете са с 4 пъти по-склонни към развитие на камъни в бъбреците от жените.

Този риск съществено се увеличава при мъжете над 40. Изследователите отбелязват, че и жените в постменопаузата с ниски нива на естрогена, също както и прекаралите операции по премахване на яйчниците, също са изложени на голям риск.

За да се понижи риска от развитие на нефролитиаза, учените съветват да се избягва обезводняване.

За профилактиката му са подходящи питейната вода, лимонади от пресни лимони, които са богати на цитрати и препятстват ръста на камъни в бъбреците, обяснява доктор Милнер.

Авторите на изследването препоръчват хората, предразположени към образуване на камъни в бъбреците, да вземат следните мерки:

1. Избягвайте храни с високо съдържание на оксалати, сред които спанак, шоколад, ревен и ядки;
2. Трябва да се консумира по-малко сол;
3. Яжте по-малко месо;
4. Приемайте достатъчно количество калций, който намалява количеството на оксалатите, които се усвояват от организма;

Макар и обикновеният чай също да съдържа оксалати, изследователите отбелязват, че е трудно да се изпие толкова горещ, че да инициира процесът на образуване на камъни в бъбреците.

Двигателната активност, към която летните месеци предразполагат, също е важна за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците.

Нефролитиазата е заболяване, което е като цяло обусловено от наследствеността, тоест ако някой от родителите ви е страдал от него, има вероятност и вие да се сблъскате с него, която варира между 25 и 50%.

Но не забравяйте, че това е само наследствена предразположеност и до голяма степен от вас зависи, дали наистина ще се развие заболяване при вас, както по-горе беше отбелязано няколко са факторите, които отключват тази обремененост.

Затова е много важно през летните месеци да се възползвате от възможностите, които се предоставят за двигателна активност, тъй като е известно, че с повишаване на издръжливостта на организма, бъбреците с течение на времето стават по-устойчиви и не толкова уязвими на външни въздействия.

А ако не се възползвате от тази възможност, тогава рискувате да се докарате камъни в бъбреците.