Всички знаят колко са полезни плодовете. Но в какви количества и кога не е съвсем ясно. Известният диетолог Синтия Сасс споделя 4 правила с тези, които искат да бъдат наистина здрави.

Още след завършването на медицинския университет тя работела като диетолог с различни клиенти. Някои напълно избягвали плодовете, поради високото съдържание на въглехидрати и захар в тях.

А други едва ли не се покривали от глава до пети с плодове, мотивирайки се със съдържанието в тях на хранителни вещества. истината е някъде по средата, и всичко е строго индивидуално.

За да откриеш златната среда, е необходимо да познаваш 4 основни правила.

Правило 1 – от 2 до 4 пъти на ден

Експертите твърдят, че на организма са му необходими от 2 до 4 порции плодове дневно. Какво количество плодове обаче е оптимално?

Една чаша ягоди или един плод с размерите на баскетболна топка. Количеството плодове също зависи от степента на физическа активност на човека.

Диетоложката Синтия Сасс отбелязва, че много нейни клиентки изяждат по една порция плодове за закуска, а другата – през деня като междинно хранене, и то е отличен избор.

А ако работният график е прекалено интензивен, дамите добавят и трета порция плодове преди важно събитие – един банан. Мъжете, водещи активен начин на живот, тийнейджърите, високите млади жени употребяват плодове по 4 пъти дневно.

Сред клиентите на диетоложката има и такива, които изяждат повече от 4 порции плодове дневно. Но това едва ли ще се превърне в повсеместна норма.

Правило 2 – потребност от плодове, нужда от енергия

Колкото сте по-високи на ръст и колкото по-висок е идеалният индекс на телесната маса, толкова повече енергийни запаси ще са ви необходими, следователно и толкова повече въглехидрати ще са ви нужни.

На мъжете им трябват повече въглехидрати, отколкото на жените. Младите хора се нуждаят от повече въглехидрати, отколкото на по-старото поколение.

На свой ред хората, които водят активен начин на живот, употребяват повече въглехидрати, отколкото тези, които не са много по физическата активност.

Например, ако вие сте миниатюрна особа от женски пол, работите в седнало положение и отделяте на спорта 45 минути 5 дни в седмицата, на вас не са ви нужни толкова порции плодове, колкото на един висок и мускулест мъж.

Правило 3 – ограничаване на консумацията на плодове вечер

Доколкото въглехидратите в плодовете поддържат активността на вашите клетки, има голямо значение изборът от времето и на вида на плодовете.

Натъпкването на огромна чиния с плодове късно вечер по време на гледане на телевизия или при стоене пред компютъра може да е по-полезно, отколкото яденето на бисквити или поглъщането на бонбони по същото време.

Но ако не изгаряте всички тези приети въглехидрати, не разходвате енергията по предназначение, както се досещате, след известно време ще се сдобиете с допълнителни килограми.

Така че плодовете е добре да не се консумират, преди да се захванете с активна дейност. И ползата от тях ще бъде съществена. Ако наистина обичате да хапвате плодове вечер, се опитайте да намалите порцията – да кажем до една чаша грозде.

Правило 4 – хранителни вещества равностойни на въглехидрати

Докато количеството на въглехидратите следва да се ограничава, важно е да се има предвид, че в плодовете има и много други невероятно полезни хранителни вещества.