За първи път в историята на човечеството започна зашеметяващ научен експеримент и сега екипът на Lechenie.bg ще ви разкаже за него.

Преди няколко месеца за първи път в историята на човечеството учени и лекари решили да върнат обратно биологичния часовник, намесвайки се в гените на жена в зряла възраст.

Във вената на американската изследователка Елизабет Пъриш бил въведен генетичен материал, който трябва да проникне вътре в ядрото на всяка клетка и да отключи изменения, които да преустановяват стареенето и да подмладят организма ѝ.

Същевременно революционната терапия досега не е била изпитвана върху човек, поради което може и да е има непредвидими странични ефекти.

Елизабет по нищо не прилича на побъркан учен, откъснат от реалността, нито пък на застаряваща дама, която от безизходица се е решила на отчаян експеримент, за да възвърне младостта си.

Тя е привлекателна жена, на която трудно могат да ѝ бъдат дадени реалните 44 години.

Макар и повече от нас със сигурност ще се запитат колко много рискува и как е обяснила на близките си участието в неизвършван досега експеримент.

Изследователката е убедена, че това е най-важната крачка, която трябва да направи днес. Много хора не се замислят, но именно стареенето се е превърнало в убиец №1 в повечето държави по света.

Рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, болест на Айлцхаймер и други заболявания, отнемащи животи, започват, поради това че организмът старее и не е в състояние да коригира, възникващите нарушения.

Същевременно лабораторните експерименти върху животни еднозначно потвърждават, че ако се спре стареенето, организмът се подмлади, то ще е възможно спасяването на милиони хора по света от болестите на нашето съвремие и да се удължи животът в добро здраве. И това е реално.

„Не можем повече да позволявам на болестите, обусловени от напредването на възрастта, да ни убиват “ – развълнувано подчертава Елизабет.

Хората в напреднала възраст по целия свят се увеличават, и това са хора, които могат да бъдат потенциално здрави, силни и способни самостоятелно да се грижат за себе си, а не да завършват своите дни в инвалидни колички в старчески домове.

Изследователката също така посочва, че е отлично осведомена за риска и че е възможно да пострада доста сериозно.

Но същевременно разбира, че ако не направи това, все пак ще умре от заболяванията, които носи старостта със себе си. А ако пък експериментът се окаже успешен, то това ще помогне за спасяването на милиони хора.

Какви са най-неблагоприятните възможни последствия от провеждането на генната терапия?

По отношение на този вид терапия досега е преобладавал скептицизма, поради страничните ефекти, които всъщност не са толкова известни. Някои експерти предупреждават, че потенциално е възможно нарастването на риска от рак.

Но Елизабет и нейните колеги не смятат така, тъй като има изследвания, потвърждаващи, че възстановяването на теломерите защитава от онкологични заболявания, клетките става стабилни и така предотвратяват превръщането им в ракови.

А също така и екипът, който провежда експеримента ще следи за всички изменения с помощта на специални изследвания.

Как това работи?

Многократните изпитвания върху мишки показват, че стимулирането на гена на теломеразата води до подмладяване на клетките на всички тъкани на организма, посочва Елизабет Пъриш.