Съществуват много причини, поради които понякога може и да се приисква да отложим заниманията във фитнес залата. Уморени сте, в лошо настроение, закъснявате за тренировка…

Струва ли си да пропускате тренировка, ако нямате сили и желание за нея? Оказва се, че не е толкова трудно човек да се разбере със себе си?

Защо не си струва да пропускате тренировка?

Ако упражненията във фитнес залата не са за вас начин да се покажете, а начин да поддържате здраве и тялото си във форма, то не си струва да пропускате тренировка.

Дори ако не чувствате, че имате достатъчно енергия за пълноценни упражнения. Тъй като, поддавайки се слабостта, ще направите така, че всички положени от вас усилия да са отишли напразно.

Нека да помислим – със седмици или месеци редовно сте ходили на фитнес и сте придвижвали към своята цел да се сдобиете с красива фигура.

За това време посещението във фитнес залата се е превърнало във ваш добър навик. Но си позволите да пропуснете веднъж тренировка, то такова желание ще се появява отново и отново.

А поддаването на слабостта с всеки следващ път ще става все по-лесно и по-лесно. Така много бързо добрият навик ще бъде заменен от лошия – пропускане на тренировка.

Важно!

Това отбелязване се отнася и за децата – няма друг начин за формиране на правилна стойка, освен занятията с физкултура и спорт.

Как да си съставим програма за тренировки у дома?

Упражненията в програмата за домашни тренировки трябва да бъдат подобни на тези, които се правят във фитнес залата. Не забравяйте също и да направите загрявка.

Например, в залата наблягате на силовите упражнения. Тогава за занятията у дома ще ви трябват тежести, гири или в краен случай – 5-литрова бутилка вода.

Също включете в домашната тренировъчна програма и упражнения на лост и успоредка. Подобни упражнения можете да правите на спортната площадка близо до вашия дом или на спортната площадка на близкото училище.

Примерният план за тренировка в домашни условия е следният. Направете няколко суперсерии от несложни упражнения:

• С тежести или гири – 4 серии по 10 повторения;
• Набирания на лост – 4 серии по 8 повторения, като за жени тази суперсерия не се препоръчва;
• Скачане на въже – 4 серии с 10 пъти завъртане;

След всяка суперсерия правете почивка от по 1.5 минути.

За тези, които правят силови упражнения във фитнеса, домашната тренировъчна програма може да бъде следната:

• Клякания с тежести – 2-3 серии по 15 повторения;
• Напади с тежести – 2-3 серии по 15 повторения;
• Ритници с крака – 2-3 серии по 20 повторения;
• Лицеви опори – 2 серии с максимален брой повторения, но спирате там, където виждате, че започвате да ги правите неправилно – тоест не пускате напълно до долу;
• Клякания с максимален брой повторения;

Направете си резервна програма за домашни тренировки, която ще използвате, ако се наложи да пропускате тренировка в залата.

Тези упражнения няма да могат пълноценно да заменят посещения на фитнес залата, но ще ви позволят да поддържа форма и сила на духа.

Как да се мотивирате за елементарни тренировки?

Когато нямате сили за фитнес зала, то и тренировките у дома могат да ви се сторят непосилни. Но за тези алтернативни занимания е важно да се започне.