Кои билки не помагат при киселини?

Отлично би било, ако имаше алтернатива на някои съвременни лекарствени препарати.

Има случаи, когато и да страда от киселини има непоносимост към много лекарства, които според лекарите са единствения вариант за разрешаване на този проблем. В кои случаи народната медицина може да помогне?

Използването на някои от предлаганите билки срещу киселини може да спаси ситуацията, като коригира проблема. Най-важното е човек да знае кои билки действително помагат, а към чия помощ е по-добре да не се прибягва.

Когато търсим в Интернет можем да се натъкнем на множество сега открити методи на лечение. Постоянно се увеличава количеството на препаратите на билкова основа, които предлагат справяне с този проблем. Но не трябва да вярваме на всяка една уловка.

1. Корен от аир

Вероятно сте чели, че тази билка може значително да намали всички проявления на киселините. Но ако проучим добре всички показания на тази билка, то ще стане ясно, че в този случай е противопоказна, тъй като:

• Възбужда дейността на стомашно-чревния тракт;
• Повишава апетита и подобрява храносмилането, стимулира образуването на стомашни сокове, като въздейства на клетките, образуващи солна киселина в стомаха.

2. Мента и мелиса

В някои случаи се препоръчва добавянето в чая на тези билки при киселини, тъй като много добре успокояват нервната система и отдавна се използват при спазми на стомаха и на червата, гадене и повръщане.

Но пък не премахват паренето в хранопровода. Тези билки повишават апетита, следователно и стимулират образуването на стомашни сокове.

Стига само да се предозира с количеството листа в напитката и ефектът ще бъде противоположен – стимулира се функцията на стомашните жлези, а това означава, че предизвикват и изгаряне.

3. Лайка

Отварите от тази билка безспорно са полезни. Но срещу киселини не помага, тъй като провокира секреция на стомашни сокове, тоест образуване на солна киселина.

Кои билки за киселини са ефективни?

За да помогнем на хранопровода да се чувства по-добре, е необходимо не просто да знаем, коя билка ще го избави от неприятното усещане за парене, но трябва да познаваме и нейните разновидности.

1. Живовляк

Действително помага за справянето с този проблем, но какъв вид? Обикновеният, познат на всички ни, е на практика безсилен в такава ситуация.

Но пък неговите семена образуват нещо като защитно покритие на стомаха и хранопровода. И се приготвя по следния начин:

Вземат се малко семена от живовляк и се смесват. Запарват се с гореща вода и се оставят за около час да престоят. Тази отвара се употребява 3-5 пъти дневно след хранене в зависимост от интензитета на симптомите.

Защитата на клетките от вредното въздействие на солната киселина може да се подсили с добавянето към семената на живовляка на няколко листа дяволска уста и звъниче.

2. Ленено семе

Със същата цел могат често да се използват и ленени семена, тъй като зрелите и изсушените съдържат мазно ленено масло и слуз, която равномерно се разтича по стените на храносмилателната система, образувайки защитен слой.

3. Сок от алое

Може да помогне в борбата с парещите болки под лъжичката.

4. Невен

Една супена лъжица от билката се залива с чаша вряла вода, оставя се да изстине и се прецежда. Получената отвара се изпива в рамките на деня, като се пие на малки глътки.