Не забравяйте да използвате презервативи, по този повод предупреждават от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, тъй като според техен доклад гонореята вече е нечувствителна към последните два антибиотика, с които беше третирана.

С други, предаваното по полов път заболяване вече е придобило устойчиво към всички антибиотици, и не се поддава на лечение със средствата на съвременната медицина.

Или, ако трябва да си извличаме поука от всичко това е никога да не забравяме за използването на предпазни средства, особено когато правим секс за първи път с нов партньор.

Около 820000 души всяка година в САЩ биват инфектирани с бактерията Neisseria gonorrhoeae, като повече от половината от тях са на възраст между 15 и 24 години. В България, макар и да не се води подобна статистика, също проблемът е доста разпространен, особено през летните месеци, когато е пикът на безразборните сексуални контакти, най-вече по черноморските ни курорти.

Към ден днешен лекарите използват комбинация от 2 антибиотика, азитромицин и цефтриаксон, за да лекуват заболяването, като се надяват така да спрат развитието на резистентност у бактерията към други препарати в близко бъдеще.

Но настоящото проучване показва, че устойчивостта на бактериалния причинител на гонореята е нараснала в САЩ и към двата антибиотика.

През 2014 г процентното съотношение на положителни проби за гонорея показват нарастване на резистентността към азитромицин от 0.6 до 2.5% от всички проби, които са се оказали положителни, което е увеличаване над 4 пъти в сравнение с предходната година.

Устойчивостта на бактериалния причинител към цефтрифиаксон също е нараснала двойно – от 0.4% до 0.8% от всички положителни проби за венерическото заболяване.

Въпреки това обаче случаите на резистентност към тези два препарата са сравнително малко, и пациентите били лекувани с други антибиотици, но изследователите от американците CDC са разтревожени.

Според Робърт Киркалди макар и процентното съотношение на случаите на нечувствителност да е още ниско, не може да не генерира тревожност фактът, че този бактериален причинител неведнъж в миналото е показвал способността си да развива устойчивост към антибактериалните препарати.

Опасността гонереята да се превърне в нелечимо заболяване е съвсем реална в бъдеще.

И какво от това, ще си кажете най-вероятно, проблемът е, че ако не бъде напълно излекувана, ще се превърне в хронично заболяване, което постоянно ще напомня за себе си с неприятните си симптоми като парене в половите органи, влагалищни течения при жените, а също и болезнени усещания, и дългосрочни усложнения, увеличаващи риска от безплодие.

Ако пък бактериите попаднат в кръвта, е възможно развитие на сепсис, при който вероятността човека да се спаси е 50 на 50, и то при положение че бъде оказана адекватна и навременна медицинска помощ.

Как така бактериалният причинител на гонореята става нечувствителен и към най-силните антибиотици? Изследователите все още не са в състояние да дадат еднозначен отговор на този въпрос, но проблемът е в това, че бактериите става нечувствителни към препарата, а не, че самият той загубва своето действие.

В момента се работи по създаването на нови още по-мощни антибиотици, но докато бъдат одобрени и пуснати на пазара, може да са необходими доста години.

Киркалди заяви, че няма да спекулира с това колко бързо гонореята може да развие резистеннтост към всички антибиотици, но заяви, че въпросът е кога ще се случи това, а не дали.