Някакво непонятно треперене по цялото тяло, промяна на гласа, зачервяване на лицето и силно изпотяване… Ето ги – това са предвестниците на вашето излизане пред публика.

Ако мислите, че сами в това, то дълбоко грешите. Преди излизане пред публика се вълнуват всички, дори и тези, които го правят често. Учените смятат, че страхът от говорене пред много хора е заложен в гените ни и е плод на еволюционното развитие.

1. „Награда“ от нашите предци

Нищо не минава покрай гените. Геномът е своеобразен летопис на човешката еволюция, в който е скрита цялата информация за това как човек се е развивал и какви черти притежава.

Феноменът със страха преди публични изказвания не е напълно изяснен. Но не трябва всичко да се свежда неопитността на излизащия да говори или неговата неспособност да контролира и да се справи с емоциите. Вероятно причината трябва да се търси по-дълбоко.

Учените предполагат, че такава реакция на организма е продиктувана от начина на живот, към който са се придържали нашите предци.

В древни времена, когато хората са живели в затворени общности и племена, те били принудени да се подкрепят и да се уповават един на друг. Опасности са застрашавали живота на човека навсякъде и сам не е могъл да се справя.

Най-големият страх за човека в тези времена било да се окаже извън племето. Да бъдеш изгонен от племето или да се изгубиш е било равносилно на смърт.

Смята се, че когато човек излиза пред публика, сякаш излиза сам срещу цялото племе, и тогава се активират тези гени, които отговарят за поява на страх при отчуждение от племето. Това е на ниво инстинкт и няма какво да се направи с него.

2. Стрес, произхождащ от детството

Не само гените записват цялата информация за случващото се, но това прави и цялото ни тяло. Някои негативни събития, особено в детска възраст, се отразяват на нашето тяло под формата на специфични мускулни тикове.

Тоест се формира някаква област на хронично напрежение, която и при най-малкия провокиращ фактор започва да напомня за себе си.

Например, децата до 5 години са чувствителни към това, което им казва майката.

Ако майката се опитва да успокои детето си, като го заплашва, като му казва, че ще си отиде от него, то това ще се превърне в сериозна детска травма, която човек може да възпроизвежда през целия си останал живот.

Детските страхове са сериозен проблем, който може да се отрази сериозно на психическото здраве на вече зрял човек. В такъв случай в тялото се формират същите тези мускулни блокажи, които се проявяват при първа възможност, например при излизане пред публика.

3. Стресът на големия град

Следва да се отбележи, че преди 200-300 години хората не са имали такъв страх от говорене пред публика, какъвто имат сега.

И това е свързано с факта, че съвременният човек е подложен на множество стресови фактори, които го правят лесно възбудим и нервен.

И устойчивостта към такива вълнуващи моменти като излизане пред публика не е много голяма при съвременния човек.

Ако единственият стрес на древния човек е била опасността, при която той действал на принципа бий или бягай, то днес не е така, и стресът ни заобикаля отвсякъде.