Кожата на ръцете най-много от всички органи на тялото се подлага на негативното въздействие на факторите на външната среда.

Всякакви, дори и незначителни увреждания на нея са врата за инфекции, с които неизбежно контактуваме всеки ден.

Овлажняващи кремове, различни козметични процедури, спазване на нормален питеен режим, достатъчно количество витамини – А, В2, В7, В9, С, Е, Д и К, а също и поддържането на общото здраве помагат за запазване на кожата на ръцете млада и красива дълги години.

Не трябва да се забравя и за различните видове ръкавици, които предпазват дланите на ръцете от въздействието на агресивни фактори и прочие фактори, които неблагоприятно влияят на здравето на кожата и представляват опасност за организма като цяло.

Какви видове ръкавици съществуват и от какво предпазват здравето ни?

Медицински ръкавици като средство за защита от инфекции?

За начало, нека разгледаме какво са това медицински ръкавици. Колкото и да е странно, но понятието медицински ръкавици не се ограничава до изделията, които сме свикнали да виждаме на преглед при лекар.

Всъщност съществува огромен брой разновидности, предназначени за защита на медицинските работници и пациентите от взаимно инфектиране. Първата разлика на медицинските ръкавици се състои в материала, от които са направени. Така например, ръкавиците могат да бъдат:

 • Латексови;
 • Нитрилови;
 • Неопренови;
 • Симпренови;
 • Тактинолови;
 • От поливинилхлорид и др;

Най-разпространени са ръкавиците от натурален латекс. Тези ръкавици осигуряват висока тактилна чувствителност и комфорт при използване. Но в някои случаи могат да предизвикат различни кожни реакции.

Отличават се специални медицински ръкавици и по други параметри, и по-точно:

 • По форма – разграничават се универсални и анатомични ръкавици. Първите са еднакви за лявата и дясната ръка, вторите – точно обратното, имат различна форма.
 • По тип повърхност изделията могат да бъдат гладки или релефни. Последните са оптимални за надеждно захващане на миниатюрни медицински инструменти;
 • По наличие/липса на допълнителна обработка, която позволява облекчаване на процеса на сваляне и слагане на ръкавици. Така например, съществуват ръкавици с напудрена и ненапудрена повърхност, а също и такива, обработени със специална смазка.
 • По възможност за повторно използване медицинските ръкавици за еднократна и многократна употреба;
 • По степен на предварителна подготовка могат да бъдат стерилни и нестерилни;
 • По предназначение са за преглед и хирургични – последните се отличават с анатомична форма и са с доста дълъг маншет са надеждна фиксация за дланите. На практика за всяка медицинска сфера са предвидени отделни ръкавици.

Например, в ортопедията се използват ръкавици с максимална здравина, в офталмологията ръкавици с повишена чувствителност и т.н.

Само правилно подбраните ръкавици могат пълноценно да изпълняват своите функции

Но следва да се отбележи, че не осигуряват 100% защита от инфекции и увреждания. В зависимост от типа на извършваните манипулации честота на увреждане при използване на хирургични ръкавици варира от 5% до 40%.

Най-често в областта на големия и на връхчетата на другите пръсти. С цел намаляване на вероятността от заразяване,  след използване на медицински ръкавици миенето на ръцете е задължително.

Също не се препоръчва извършване на различни манипулации от служители, които имат каквито и да е рани или увреждания по ръцете.

Причината е, че вероятността от разпространение на инфекция или на няколко нараства значително. Необходимо е лекуване и заздравяване на раничките преди използване.