Какво изобразява за вас човек, който стои срещу вас в автобуса на градския транспорт или в метрото? Защо съпрузите си измислят един на друг дубльори? Как се различават фантазиите на мъжете и жените? Разказва психолог един от авторите за ежедневното фантазиране.

Ежедневното фантазиране – това е реакцията ни на някакво събитие във външния свят, която е вплетена в контекста на ежедневието ни. Постоянно го правим, но не обръщаме специално внимание на такива фантазии. И много се изненадваме, когато чуваме, че това занятие може да бъде назовано с научен термин, че можеше да се изследва.

За какво обичаме да фантазираме

Отмъщение или прошка

Психолози изучавали реакциите на възрастни хора, с които се е случило нещо неприятно в обществения транспорт, например, някой ги е настъпил по крака. Някои потискат гнева в себе си и намират други способи за успокояване, а някои като дете, разиграват във въображението си алтернативно развитие ситуация.

Да допуснем, една жена настъпила крака на друга с острото на тока. И „жертвата” си представя как я наказва.

Друг вариант – мъж настъпва девойка по крака и едва ли не ѝ се скарал за това, че за нещо толкова безобидно се е възмутила.

Девойката може да си представи как би се държал джентълмен, ужасява се от постъпката си, извинява се, покланя се и се държи максимално добре.

Мъжете събличат, а жените преобличат

Понякога възрастните както и децата, фантазират за развлечение, защото им е скучно. Например, човек пътува в метро, влак или в автобус и няма нито вестник, нито книга, но има вътрешна енергия. Започва да гледа тези, които са срещу него.

И мъжете, и жените, не всички, но много от тях, често се впускат във фантазиране за тези, които гледат.

Жените много често преобличат тези, които според тях, са зле или безвкусно облечени. Те мислено обличат този човек с дрехите на околните. Това много наподобява на това как момичетата преобличат куклите си с дрехи по техен вкус.

Мъжете често, и то много по-често, си измислят за стоящите срещу тях хора интересни биографии – сложни, премислени, с много повече детайли.

Мъжете много обичат мислено да разсъбличат жените и да си представят как изглеждат без дрехи. Жените не си признават за такива фантазии по отношение на мъжете.

Какво е общото между Карлсон и Анджелина Джоли

Ежедневното фантазиране помагат за компенсиране на това, което не ни стига в реалния живот. Децата създават въображаеми приятели. Известен пример е Карлсон, който живее на покрива.

Някои деца си измислят приятел, за да ги е страх сами да вървят през празния двор. Обикновено това е някой голям и силен – понякога човек, друг път животно.

Когато съм с него, не ме е страх, ако се случи нещо той ми помага, казва дете. Малките деца не се осъзнават толкова добре и според тях въображаемите приятели се появяват сами. По-големите пък казват, че когато поискат, големият им приятел се появява, те го извикват.

Възрастните също създават въображаеми приятели, но често говорят за това, страхуват се, че ще ги приемат за психически нездрави.

Много често хората водят въображаеми беседи с отсъстващи или починали близки. Не са малко хора, които измислят идеален партньор, надявайки се, че ще срещнат в реалния живот.

Подобни фантазии се случват и при млади съпрузи. Ако жената ѝ се струва, че мъжът ѝ не е достатъчно нежен и внимателен, в нейните фантазии може да се появи дубльор, въображаем мъж №2 с романтично име.

Жената мислено сяда на празна маса и мислено разговаря с него. По същото време нейният реален мъж стои до нея и чете вестник или си рови в смартфона.

Мъжът вместо своята жена си представя Анджелина Джоли или друга привлекателна известна личност, и го прави доста често. Това се обяснява като по-весело. Жената не забелязва това и мисли, че всички емоции са предназначени само за нея.

Мъжете и жените фантазират по различен начин

Ежедневното фантазиране е с много функции. Например, да планираме и да си представяме бъдещето – мислейки за предстояща среща, човек може да разиграе в главата си всевъзможни варианти за това как ще премине. Точно както може да се обработва и миналото.

Това фантазиране хората осъзнават почти винаги и го смятат за приемливо. Мъжете в такива случаи се оказват по-простодушни – превъртат събитията по начина, по който са се случили. Ако нещо е било лошо, те фантазират какво би се случило, ако бяха постъпили по друг начин.

Жените правят по същия начин, но за разлика от мъжете са склонни да превръщат красивото в прекрасно.

Защо фантазираме

Осъзнавайки своите фантазии, ние отваряме за себе си – забележителни възможности, доколкото измисленото е наше собствено творение, можем да ги управляваме, можем да се опитаме по-добре да проектираме бъдещето или по-добре да обработим миналото.