Какви са опасностите от използването на несъвместими лекарства?

Лекарствата спасяват животи и помагат за връщане на здравето, и това е истина. Но това е само от една страна. А ако погледнем към другата, т.нар. тъмна, то това е повод за безпокойство.

Да обърнем внимание на факта, че напълно безопасни лекарства просто няма. Ако нещо се поднася като абсолютно безопасно, то следва да се възприема и като напълно безполезно.

При използване на кое да е ефективно вещество задължително има рискове, свързани със страничните ефекти, неправилно подбрана доза, а също и при използване на неправилни, недопустими съчетания.

Затова и последният фактор е необходимо да се разясни по-подробно.

Защо е толкова важно да знаем кои са недопустимите съчетания от лекарства

Съдейки по резултатите от някои изследвания, за лекарствената несъвместимост са недостатъчно осведомени не само обикновените хора, които са без медицинско образование, но и някои лекари.

Например, според изчисления на немски учени, в интензивните отделения 25 от 100 случаи на медицински грешки са свързани именно с използването на несъвместими препарати.

А по данни, публикувани през 2018 г. в статия на бразилски учени, изучаващи вида и честотата на грешките при приготвяне и прилагане на лекарствени средства, при един и същ пациент в 31% от случаите едновременно се прилагали повече от 2 препарата, от които само 17,9% били съвместими.

На около 25% от препаратите несъвместимост не се изследвала, а повече от 56% от въвежданите едновременно лекарства били несъвместими. Изследването е провеждано в отделение по спешна медицинска помощ в град Сау Паоло.

За това, което пък се прави не в болниците, а в домовете на обикновените хора, във всеки от които навярно има аптечки, пълни с лекарства за всякакви ситуации, няма смисъл и да се говори. Необходимо е обаче все пак да се постигне до известна степен нивото на информираност по отношение на фармакологичната несъвместимост.

Какво представлява лекарствената несъвместимост и какви са нейните форми

Съществуват различни форми на взаимодействие на лекарства, които влизат в състава на лекарствените препарати. Част от тях могат да са полезни, разчетени и дори необходими за оказване на лечебно действие.

Други взаимодействия могат да са неутрални, много пък нежелани, вредни и опасни.

Взаимодействието може да е физическо и химическо. В първия случай се изменят физическите свойства на веществата, но остава неизменен техния химически състав. Например, може да се измени агрегатното състояние.

Веществото в разтвор да стане утайка и да стане неразтворимо, разтворът да се сгъсти до състояние на гел, колоиден разтвор – да се пресече като мляко.

Лекарствените форми на прах е възможно да се навлажнят и да станат на прах и да се слепят. Един компонент може да се поеме от друг и да стане недостъпен за усвояване.

Химическото взаимодействие предизвиква промяна на състава на лекарството, в резултат на химическа реакция. Тоест вместо едно вещество, което може да окаже необходимото въздействие, ние получаваме съвсем различно, което не притежава такова действие, и то може дори да навреди.

Все пак следва да се спомене, че невинаги протичането на химична реакция не е желателно.

В последно време става ясно, че несъвместимост може да се прояви не само при смесване на няколко различни вещества, но и при взаимодействие на лекарства, които са във флакон, на система или в инжекция. Това се дължи на необходимостта от разработване на нови типове опаковки на лекарства – по-устойчиви и неутрални.

Опасни съчетания на лекарства – кои са те

При едновременен прием на лекарства тяхното действие може да се отслаби, да се усили, да се промени. Възможно е да се наруши процеса на отделяне на метаболити, или скоростта на абсорбция.

За фармакодинамична несъвместимост се говори в тези случаи, когато се прилагат едновременно препарати, оказващи противоположно действие. Например, вещества за повишаване съсирването на кръвта едновременно с антикоагуланти, хипотензивни с препарати за повишаване на кръвното, слабителни с такива – против диария.

Други примери за фармакологично взаимодействие:

  • Използване на препарати за понижаване на кръвната захар едновременно с бета адреноблокери усилва хипогликемичното действие на първите и може да доведе до развитие на хипогликемична кома.
  • Антибиотици от групата на аминогликозидите в съчетание с фуросемид – диуретик оказва ототоксично действие, неблагоприятно влияе на слуховите органи.
  • Смесването на пеницилини с левомицетин и тетрациклин понижава антибактериалното действие.
  • Едновременното прилагане на витамини В1 и В12 значително повишава риска от силна алергична реакция.
  • Фолиевата киселина в съчетание с контрацептиви и естрогенсъдържащи препарати може да предизвика мегалобластна анемия.

Подобни примери могат да се привеждат още дълго време, но дори вече описаните трябва да са достатъчно, за да може да стане ясно, че да изписваме сами на себе си лекарства е опасно.