Какво е фебрилен гърч?

Фебрилен гърч или температурен гърч представлява състояние, което се характеризира с неволеви мускулни съкращения при деца на възраст между 6 месеца и 5 години в резултат на повишена, обикновено над 38-39 градуса, телесна температура.

Възможно е температурният гърч да започне и едновременно с бързото повишаване на телесната температура.

Гърчът е причинен от повишената телесна температура, ако:

 • Гърчовете само веднъж в рамките на едно денонощие;
 • Гърчове са продължили не повече от 15 минути;
 • Неволевите мускулни съкращения са обхванали системни, тоест са обхванали цялото тяло, а не само едната негова страна
 • Детето е на възраст между 6 месеца и 5 години;
 • Детето няма неврологични проблеми;
 • Детето е имало гърчове и преди;

Температурните гърчове обикновено са стряскащи за родителите, но те обикновено не са вредни за детето и не предизвикват дългосрочни здравословни проблеми като например конгнитивни нарушения или мозъчни увреждания.

Температурните гърчове засягат от 2 до 5 % от децата. Децата могат да получат отново гърч. Вероятността от получаване на нов гърч варира в зависимост от възрастта, но около 30 до 50 % от децата, получават температурни гърчове в рамките на същата година, в която са получили първите. Тези гърчове не са форма на епилепсия.

Детето, което е получило гърчове, започва да вибрира като движи ръцете и краката си от двете страни на тялото.

Също така е възможно спиране на дишането за няколко секунди и е вероятно да се изпусне да уринира  и да изхвърли съдържание на дебелото си черво. Важно е да се предпази детето от нараняване.

Фебрилните пристъпи обикновено продължават от 1 до 3 минути. След гърча детето може да заспи.

Можете да го оставите да спи, но трябва често да го наблюдавате за промени в цвета на кожата и дали диша или потрепват краката и ръцете му.

Детето може да изглежда объркано след припадъка, но обичайната му активност и поведение  трябва да се завърнат около 60 минути след гърча.

Какво да правим при субфебрилен гърч?

При субфебрилен гърч при децата е изключително важно да се предприемат незабавни действия, които да помогнат на малчика и да гарантират неговата безопасност.

 • Поддържайте спокойствие: Първият и най-важен съвет е да запазите спокойствие. Вашата спокойна реакция ще помогне да успокоите и утеши детето ви. Гърчовете при деца са страшни както за тях, така и за родителите, но спокойствието ви ще има успокояващ ефект.
 • Преместете детето: Ако детето е на пода или в кошницата си, не го премествайте, освен ако се налага от медицински причини. Ако се случи в навечерието на заспиването и детето е на легло, предоставете му комфортна и безопасна среда за преминаването на гърчовете.
 • Обърнете детето на страна: Ако се появи повръщане или изпускане на слюнка, обърнете детето на една страна, така че да предотвратите блокирането на дихателните пътища. Поставете го в положение, при което езикът му няма да представлява риск за задушаване.
 • Разхлабете дрехите: Ако детето е облечено в стеснителни дрехи, разкопчете няколко копчета, за да му предоставите по-голям комфорт и да улесните свободното дишане.
 • Не поставяйте нищо в устата: Важно е да се избягва поставянето на каквито и да било предмети в устата на детето по време на гърча, тъй като това може да доведе до нараняване. Вместо това, се концентрирайте върху подпомагане на дишането и предотвратяване на задушаване.
 • Поддържайте главата и брадичката напред: Пазете главата и брадичката на детето напред, подобно на положението, когато миришете цвете. Това помага за отварянето на дихателните пътища и намалява риска от задушаване.
 • Следете продължителността на гърчовете: Опитайте се да отчетете времето, през което държи гърчовете. Това ще бъде полезна информация, която можете да предоставите на педиатъра на детето ви след този инцидент.
 • Използвайте пръста си: Ако има проблеми с дишането и детето е обилно слюнее или повръща, може да използвате внимателно пръста си, за да почистите устата му. Това може да подпомогне по-добро дишане.
 • Следете детето след гърча: След като гърчовете приключат, продължете да следите детето внимателно. Те могат да се чувстват изплашени и трябва да ги утешите и успокоите.
 • Кога да потърсите медицинска помощ: Ако гърчовете се повтарят или продължават за продължителен период, консултирайте се с педиатъра на детето си. Те ще може да направи подходящите изследвания и да предостави необходимото лечение.
 • Дайте на детето време за почивка: След инцидента, ако не е необходимо незабавно лечение, оставете детето на хладно и безопасно място, за да се успокои и възстанови. След гърча децата обикновено са сънливи, така че могат да имат нужда от по-дълъг сън.

Субфебрилените гърчове при децата могат да бъдат плашещи ситуации, но с подходящи действия и спокойна реакция, можете да помогнете на малчика си да се справи с тях.

Винаги е добра идея да се консултирате с лекар, особено ако гърчовете стават често или продължават.

Но спазвайки горепосочените съвети, можете да осигурите необходимата помощ и утешение на вашето дете при такива инциденти.