Какво представлява язвата на дванадесетопръстника?

Язва на дванадесетопръстника представлява разновидност на пептична язва, която се формира в дванадесетопръстника или дуоденума – началото на тънкото черво, което отделя чревен сок.

Пептичните язви са компрометирани зони в лигавицата на дуоденума и стомаха, които водят до болки в корема, възможно е и кървене и други симптоми на стомашно-чревни симптоми.

Какви са причините?

Най-честата причина за поява на язва на дуоденума е инфекция на стомаха, предизвикана от бактерията хеликобактерпилори(H.Pylori).

Други рискови фактори за поява на дуоденална язва са прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене и прием на лекарства като аспирин и нестероидни противовъзпалителни средства /НСПВС/.

Тежки заболявания и лъчевата терапия също са сред рисковите фактори за увреждане на лигавицата на дуоденума.

Какви са симптомите при язва на дванадесетопръстника?

Симптомите могат да се проявят ежедневно или от време на време. Понякога е възможно изявите да са много изострени.

Подуване на корема е чест симптом при язва на дванадесетопръстника. Това се дължи на възпалителните процеси в стомаха и дванадесетопръстника, които могат да предизвикат натрупване на газове и течности в тези области. Този дискомфорт може да бъде нарушителен и да се усилва след хранене.

Честите оригвания са още един характерен симптом на язва на дванадесетопръстника. Пациентите често описват усещането като изгаряне или болка в горната част на корема, след като са изяли.

Този дискомфорт може да бъде особено неприятен и нарушителен, като засяга дневните дейности и качеството на живот.

Липсата на апетит е обичайна при хора с язва на дванадесетопръстника. Болестта и болката в корема често намаляват желанието за храна. Това може да доведе до намалена консумация на храна и, следователно, до загуба на тегло.

Гаденето е още един симптом, който може да бъде свързан с язва на дванадесетопръстника. То може да се прояви като общо чувство на неудобство или да бъде придружено с повръщане.

Гаденето може да се дължи на раздразнението на стомаха и дванадесетопръстника, което се случва поради нарушения в баланса на хидроклоридната киселина.

Безпричинната загуба на тегло също е обичайен симптом при язва на дванадесетопръстника. Загубата на тегло е обикновено резултат от намалената консумация на храна поради болката и гаденето, както и от нарушената абсорбция на хранителни вещества, поради увредената слизеста обвивка на дванадесетопръстника.

Усещането за парене в стомаха е още един симптом, който пациентите с язва на дванадесетопръстника често докладват.

Пациентите и техните близки трябва да бъдат особено внимателни и да потърсят незабавна медицинска помощ, ако се появят следните симптоми:

 • Кървави изпражнения: Кървави изпражнения могат да се проявят като червени на цвят, черни или катранено черни. Това е сериозен индикатор за кръвоизлив в горния дигестивен тракт и изисква спешна оценка и лечение.
 • Много силна режеща болка в коремната област: Интензивната болка, особено ако е локализирана в горната част на корема, може да бъде признак за перфорация на стомаха или дванадесетопръстника. Това е спешно медицинско състояние и изисква незабавна хирургична интервенция.
 • Повръщане на кръв: Повръщането на кръв може да бъде резултат от кръвоизлив в стомаха и е сериозен симптом, който изисква бърза медицинска помощ.

Лечението на язва на дванадесетопръстника

Лечението започва с установяването на причината за вашите оплаквания. В тази връзка лекарят ще ви назначи изследвания, което ще му позволи да постави точната диагноза.

Лечение с антибиотици

Ако дуоденалната язва е причинена от инфекцията с бактерията H.Pylori, се прилага антибиотична терапия. Важно е да се придържате стриктно към назначената ви схема на лечение, за да избегнете повторно заразяване.

Най-често се предписват два антибиотика, които се приемат в продължение на 14 дни. Антибиотиците, които е възможно да се предпишат са тетрациклин, кларитромицин, метронидазол или амоксициклин.

Лекарства като инхибитори на протонната помпа и хистамин Н2-рецепторни антагонисти, които намаляват количеството на стомашната киселина, също могат да бъдат ефективно лечение за дуоденална язва.

Инхибитори на протонната помпа, които са ефективни за лечение на дуоденална язва са:

 • Омепразол;
 • Пантопразол;
 • Рабепразол;
 • Ланзопразол;
 • Езомепразол.

А хистамин Н2-рецепторни антагонисти, които са ефективни са:

 • Циметидин;
 • Фамотидин;
 • Низатидин;
 • Ранитидин;

При диария и повръщане елемент от лечението трябва да бъде попълването на водно-електролитния баланс на тялото чрез прием на много течности и електролитни разтвори.

Как да намали риска от инфекция с бактерията хеликобактерпилори?

 • Поддържайте отлична лична хигиена като задължително измивате ръцете си със сапун и вода хранене и приготвяне на храна за консумация и най-вече след боравене с мръсни пелени или след ползване на тоалетна.

Какви са възможните усложнения от дуоденална язва?

Можете да спомогнете за намаляване на риска от сериозни усложнения като спазвате стриктно предписаната ви схема на лечение. Възможните усложнения са:

 • Вътрешен кръвоизлов;
 • Перфориране на язвата, която предизвиква изтичането на чревното съдържание и последваща инфекция на коремницата. Също е възможно и кървене при перфорацията.
 • Тежък дискомфорт и силни нетърпими болки;

Храни, които трябва да избягвате при поставена диагноза?

 • Пикантни храни, шоколад, черен пипер;
 • Кисели храни като цитрусови плодове, оцет, ананас и домати също могат да обострят симптомите.