Какво е това женска еякулация? Колко често се среща подобно явление и какви мнения съществуват по този повод?

Скуъртинг или женска еякулация – това е изхвърляне на течност, който се случва при много жени непосредствено преди оргазъм или по време на него.

Течността, за която става дума по-горе, най-често бива наричана женски еякулат, а процесът на изхвърлянето ѝ – женска еякулация. Съществуват също и други названия на това явление – трета вода, чиста пропорция, вода или сок на сладострастието, амрит и други.

За разлика от мъжката еякулация, подобен процес при жените се смята за лъжлива еякулация. Но смятаме за целесъобразно да употребяваме названието „женска еякулация“, дори и ако на пръв поглед названието да изглежда нелепо, както ако наричаме големите срамните устни на жените скротум, а клиторът – женски пенис.

Честота на женските еякулации

Има различни данни за честотата на женските еякулации. Някои учени предполагат, че всички представителки на слабия пол могат да изпитат този процес върху себе си, а вероятността от неговото възникване е 95%.

Но един от изследователите на този въпрос съобщава, че само 6% от жените еякулират в действителност.
Привеждат се и други факти. Така например според данните, получени от американски сексолози, 54% от жените, провели тестването, са преживели еякулация, а според данните на канадските учени – 40% от 1230 запитани жени потвърдили фактът на еякулацията.

С някои от запитаните това се случвало рядко, а други еякулирали редовно. Обикновено процесът на женска еякулация настъпвал не много дълго време преди оргазъм или по време не него. Следва да се уточни, че еякулацията настъпвала независимо от това по какъв начин е бил достигнат оргазъм – петтинг, мастурбация или полов акт.

От къде идва течността?

Въпреки че за съществуването на така наречената женска еякулация е известно отдавна до неотдавна не е имало нито едно научно мнение за възможното съществуване на този феномен. И въпреки това явлението продължава да е предмет на спорове.

От една страна, са поддръжниците на мнението за това, че всяка течност, която се изхвърля по време на оргазма не е нищо друго, освен следствие от незадържана урина. От друга страна съществува мнение, че жените изпускат течност, която се отличава от урината и вагиналния лубрикант, който се образува при сексуална възбуда.

Относно състава на течността и мястото на нейното образуване съществуват 4 хипотези:

1. Тази течност е урина, а нейното освобождаване е в резултат на уринарна инконтиненция;
2. Вагинален лубрикант, който се образува в големи количества;
3. Отделен субстрат, който се образува от женската простатна жлеза – в този контекст женската ПЖ се наричат параутретралните и уретралните жлези.
4. Продукт не само на женската ПЖ и представлява смес от секрети, образуващи се от различни жлези.

Да разгледаме състоятелността на изброените гледни точки

Първа гледна точка – специални изследвания, както и емпиричните данни потвърждават тази гледна точка. От наблюденията следва, че течността, която се изхвърля по време на оргазъм или непосредствено преди него изобщо не прилича на урината нито по цвят, нито миризма, нито по консистенция.

Най-често е безцветна, може да бъде белезникава и няма нито вкус, нито миризма, освен това се отличава по плътност от урината. Вкусът и миризмата на тази течност се изменя приблизително 3 пъти месечно.